A gyümölcsöző párbeszéd folytatására hívta a mauritiusiakat Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2019. szeptember 11., szerda | 12:48

A Szentatya szeptember 9-én, hétfőn kora este a szigetállam politikai és kulturális életének vezetőivel találkozott Port Louis-ban, az elnöki palotában. Ötnapos afrikai látogatása során elhangzott utolsó beszédében arra hívta a Mauritiuson élőket, hogy ne feledkezzenek meg a bevándorlók megsegítéséről.

Apostoli látogatása záróeseményeként a mauritiusi állami vezetőkhöz intézett beszédében Ferenc pápa a szigetország kulturális, etnikai, vallási életének sokszínűségét emelte ki, mely képes volt harmonizálni a különbözőségeket egy közös terv szolgálatában. Mauritius minden lakójához intézve szavait a Szentatya arra emlékeztetett, hogy népük a különböző földrészekről eltérő kulturális és vallási hagyománnyal érkező bevándorlókból született, akik lassan megtanulták egymást gazdagítani a különbözőségeikkel, és az együttélés során közösen építik a közjóra figyelmes testvériséget. Példájuk azt mutatja, hogy a népek nagy családja ölén lehetséges hatékony közösséget építeni, anélkül, hogy bárkit is kirekesztenének – hangsúlyozta a pápa. Megfogalmazása szerint Mauritius népének közös a DNS-emlékezete, hiszen őrzi azokat a bevándorlási hullámokat, melyekkel a szigetre jöttek az őseik, s amelyek arra indították őket, hogy nyíljanak meg a különbözőség előtt. A Szentatya gyökereik megőrzésére buzdította a szigetállam lakóit, továbbá arra, hogy úgy fogadják be az érkezőket, ahogy egykor őseik fogadták egymást.

A demokratizálódás közelmúltbéli történetét elemezve Ferenc pápa a béke szigetének nevezte Mauritiust. Arra hívta az ott élőket, hogy harcoljanak a megkülönböztetés minden formája ellen. Kitérve a fiatalok helyzetére, arra szólította a felnőtt generációkat, legyenek példa az ifjúság számára; küzdjenek együtt a romlottság minden formája ellen, mindenkor a közjó szolgálatában.

Beszédében a Szentatya az emberi személyt középpontba állító gazdaságpolitika szükségességét hangsúlyozta, ami képes a jövedelmek jobb elosztására, munkahelyek teremtésre és a legszegényebbek megsegítésére. Arra hívta a mauritiusiakat, hogy ne engedjenek a gazdasági bálványimádás modelljének, mely emberi életeket áldoz fel a kizárólagos haszonszerzés oltárán. Ökológiai megtérésre kell törekedni, mely nemcsak elkerüli a környezeti katasztrófák kockázatait, hanem az életstílus megváltoztatását is előmozdítja.

A pápa köszönetet mondott minden vallásnak, mely együttműködik a társadalmi béke szolgálatában, nem feledkezve meg az élet transzcendens értékéről, amit soha nem szabad redukálni. A gyümölcsöző párbeszéd folytatására hívott, mely mindig jellemezte a szigetországot. Isten áldását kérte az ott élőkre és erőfeszítéseikre, melyek – miként fogalmazott – a népek és vallások közötti találkozás kultúráját szolgálják.

Ferenc pápa szeptember 9-én, hétfőn este a köztársasági elnöknél tett tisztelgő látogatás után repülővel visszatért a madagaszkári nunciatúrára. Kedden utazott haza Rómába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria