A pápa egy medellíni árvaházban: Jézus nem hagyja magára a szenvedő gyermeket

2017. szeptember 10. vasárnap 19:18

Egy kislány keresztet vet, egy kisfiú karkötőt tesz a csuklójára, egy másik átöleli, mint aki védelmet keres a pápánál. Minden kisgyerek kezében egy kis margaréta, és énekelnek a vendégüknek. 300 gyermek fogadta a Szentatyát szeptember 9-én, szombaton a medellíni Hogar de San José családotthonban.

Az intézményt a helyi főegyházmegye tartja fenn, hogy segítse a legkisebbeket, elhagyottakat és az erőszak áldozatait. Ferenc pápa úgy fogalmazott, szenvedő gyermekeket látni fájdalmas a szívnek, de ők Jézus kedvencei. Elfogadhatatlan, hogy rosszul bánjanak velük és hogy megvonják tőlük a jogot, hogy gyermekkorukat nyugodtan és örömmel éljék meg, valamint hogy megtagadják tőlük a reményt, a jövőt.

A pápa figyelmesen hallgatta a megszólalókat. Az intézményvezető a kis „vendégeknek” nyújtott segítségről beszélt, elmondta, imával, egy kedves tekintettel, őszinte párbeszéddel igyekeznek újjáépíteni azt, ami sérült, és felfedeztetni a gyerekekkel Isten szeretetét, aki új távlatokat nyit számukra. Claudia, a fiatal tanúságtevő elmesélte történetét, a fájdalmát, hogy elvesztette családját, akiket a gerillák mészároltak le. Elmondta, hogy hosszú évek szenvedése után második családjára talált az árvaházban és mindene megvan, ami szükséges ahhoz, hogy boldog legyen: a hit, az otthon melege, jó képzés, egészség, étel.

A Szentatya beszédében a szív emlékezetére utalt, sok gyermek igazságtalan szenvedésére világszerte, akik mások gonoszságának ártatlan áldozatai. Emlékeztetett: a gyermek Jézus is a gyűlölet és az üldöztetés áldozata volt, családjával menekülnie kellett, el kellett hagynia saját földjét és otthonát, hogy elkerülje a halált.

De Jézus senkit sem hagy magára, aki szenved, legkevésbé a gyermekeket, akik a kedvencei – nyomatékosította Ferenc pápa. – A Hogar de San José egy otthon, Isten kicsinyek iránti szeretetének és annak a vágyának a bizonyítéka, hogy közel álljon hozzájuk mindazon jó embereken keresztül, akik szerető gondoskodással végzik ott munkájukat. Az intézmény felelősei, az ott dolgozók és sokan mások is e család részei. Ettől válik ez a ház otthonná, amely az otthon melegét árasztja, ahol érezzük, hogy szeretnek bennünket, védelmet és elfogadást, gondoskodást és elkísérést kapunk.

A Szentatya örömmel állapította meg, hogy az árvaház Szent József nevét viseli: „Jó kezekben vagytok, mert ahogy Szent József védelmezte a Szent Családot a veszélyektől, úgy benneteket is őriz és elkísér.”

Az egyháziakat és a világi híveket, akik Kolumbia „katolikus fővárosában”, Medellínben különböző otthonokban befogadják és szeretettel gondozzák a gyermekeket, akik kiskoruktól fogva megtapasztalták a szenvedést és a fájdalmat, a pápa két dologra emlékeztette, amelyek nem hiányozhatnak, mert részét képezik a keresztény identitásnak. Az első a szeretet, amely meglátja Jézust a legkisebbekben és a leggyengébbekben, a másik a szent kötelesség, hogy elvigyük a gyermekeket Jézushoz. Eme örömteli és fájdalmas feladat kapcsán a Szentatya annak a reményének adott hangot, hogy Szent József ösztönzést és segítséget ad a gyermekek szeretettel teli gondozásában. Hiszen a gyerekek jelentik a kolumbiai társadalom, a világ és az Egyház jövőjét.

Ahogy Jézus elkötelezi magát, hogy imádkozik közösségéért, úgy e gyermekek is növekedjenek a bölcsességben és kegyelemben Isten és az emberek előtt, abban a reményben, hogy meggyógyulnak testi és szívbeli sebeik, mert az Úr nem hagy senkit magára, mindenkit megvéd és segít – zárta szavait Ferenc pápa a medellíni Hogar de San José családotthonban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
a-biblia-uzenete-da-capo-al-fine-ujra-az-elejetol
Da capo al fine – Újra az elejétől

Szentháromság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 28,16–20)

16:00
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek