A pápa fogadta Fuad Husszein iraki külügyminisztert

Ferenc pápa – 2021. május 5., szerda | 9:54

Ferenc pápa május 3-án kihallgatáson fogadta a Vatikánban Fuad Mohammed Husszein iraki külügyminisztert. A közel-keleti politikussal félórás beszélgetést folytatott, mely során háláját fejezte ki márciusi apostoli útja kapcsán, valamint reményének adott hangot, hogy továbbra is egyre növekedhet az egymás iránti szolidaritás és felelősségvállalás.

Az audiencia nagy részét a történelmi jelentőségű iraki látogatásnak szentelték. A részletekről Matteo Bruni, a Szentszék Sajtóterme igazgatója számolt be, kiemelve, hogy „a Szentatya hálával emlékezett a legutóbbi útja során kapott fogadtatásra”, amelyet „a remény jeleként határozott meg a háború és a terrorizmus évei után és egy súlyos világjárvány idején”.

A miniszteren keresztül Ferenc pápa „szeretetteljes üdvözletet intézett Irakhoz és minden lakójához, ismét kifejezve azt a reményét, hogy mindenki szolidárisabbá válik és képes lesz felismerni, hogy felelősséggel tartozik a másik törékenységéért”.

A beszélgetés végén az iraki külügyminiszter egy ősi domborművet ajándékozott a pápának, aki a gesztust egy olajágat ábrázoló szoborral viszonozta, ami a béke szimbóluma.

*

A kurd származású síita muszlim Fuad Husszein 2020. június 6. óta Irak külügyminisztere. Március elején ő üdvözölte elsőként a pápát Bagdadba érkezésekor. A márciusi apostoli látogatást megelőző napokban több interjúban is kijelentette, hogy az irakiak izgatottan várják „a béke és a tolerancia üzenetét”, amelyet Ferenc pápa hoz el az országba, a látogatást pedig „a minaretek és a harangok” történelmi találkozójaként határozta meg. Ezekben a napokban az iraki külügyminiszter Rómában néhány fontos találkozón és megbeszélésen is részt vesz az olasz kormány tagjaival.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria