A pápa Jó Pásztor vasárnapján az életüket feláldozó papokért és orvosokért imádkozott

Ferenc pápa – 2020. május 3., vasárnap | 14:25

Ferenc pápa május 3-án a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmiséjén azokért a papokért és orvosokért imádkozott, akik életüket vesztették a rájuk bízottak gondozása közben a mostani járvány során. Homíliájában a Jó Pásztor alakjáról elmélkedett, akinek sebei gyógyulást szereztek számunkra, aki közel van hozzánk, ismer és gyengéden szeret bennünket.

Húsvét negyedik, Jó Pásztor vasárnapján Ferenc pápa ötvenedik alkalommal misézett internetes élő közvetítéssel, mióta március 9-ét követően bevezették a kötelező korlátozásokat. Ferenc pápa ezzel a napi szentmisével és az ott elhangzó homíliájával akar közel lenni mindazokhoz, akik bekapcsolódnak a közvetítésbe. Ez alkalommal a szentmisét a következő szándékra ajánlotta fel: „Három héttel az Úr feltámadása után az egyház ma, húsvét negyedik vasárnapján Jézust mint Jó Pásztort ünnepli. Ennek révén arra a sok pásztorra gondolok, akik szerte a világon életüket adták a hívekért a mostani pandémia idején, hiszen csak Olaszországban több mint száz pap vesztette el az életét. Gondolok továbbá a többi pásztorra és az orvosokra, akik gondját viselik a betegeknek. Szintén csak Olaszországban 154 orvos halt meg szolgálata közben. A pásztorok, papok és orvosok példája segítsen minket, hogy törődjünk Isten hűséges szent népével!” 

A Péter apostol első leveléből való szentlecke a csendes békességről szól. Ehhez kapcsolva beszédét, így fogalmazott a pápa: „Vétkeinket saját testében fölvitte a keresztfára, hogy meghaljunk a bűnöknek, és az igazságnak éljünk. Az ő sebei szereztek számotokra gyógyulást. Olyanok voltatok ugyanis, mint a tévelygő juhok, de most megtértetek lelketek Pásztorához és oltalmazójához.” Jézust pásztornak látja Péter, aki a tévelygő juhok megmentésére jön, ahogy a válaszos zsoltár mondja: „Az Úr nékem pásztorom, ínséget nem kell látnom. Zöldellő mezőkön terelget engem, csendes vizekhez vezet, és lelkemet felüdíti.” János evangélista pedig – tette hozzá a pápa – „kapunak” mondja őt, amelyen keresztül belép a nyáj. Aki nem ezen a kapun keresztül jön, az tolvaj és rabló, ők az álpásztorok, akik sokan voltak a történelemben. Nem törődtek a nyájjal, csak a karrierrel, a politikával vagy a pénzzel. Ám az emberek ismerték őket és az Istent saját útjaikon keresték.

Ám amikor van egy jó pásztor, akkor a nyáj előtte megy. A jó pásztor meghallgatja a nyájat, vezeti őket és gondjukat viseli. A nyáj pedig tud különbséget tenni a pásztorok között és ebben nem hibázik, a nyáj bízik a jó pásztorban, Jézus Krisztusban. Csak a Jézushoz hasonló pásztor kelt bizalmat a nyájban, mert ő a kapu. Jézus stílusa legyen a pásztor stílusa! – kérte a pápa. Jézus a Jó Pásztor, mert ahogy a szentlecke mondja: „szenvedett értünk, példát hagyva nektek, hogy a nyomában járjatok. Amikor szidalmazták, nem viszonozta a szidalmat; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta magát az igazságos Bíróra”.

Jézus szelíd volt, ami a jó pásztor egyik jellemzője. A jó pásztor szelíd, ami egy rejtett dolog, nem mutatja magát és nem is védekezik. A jó pásztor gyengéd, a közelség gyengédségével. Ismeri a juhokat egyenként, mindegyikkel külön-külön törődik. Ha pedig este hazatérve észreveszi, hogy egy hiányzik közülük, utánaered, megkeresi és vállára veszi. Ez a Jó Pásztor, Jézus Krisztus, aki elkísér minket az élet útján. És ő a pásztor, a nyáj és a juhok eszményképe, egy húsvéti eszménykép. Az Egyház húsvét első hetén énekli a frissen megkereszteltekről: „Ezek az új bárányok”. És ő az eszményképe a gyengédségnek, a jóságnak és a szelídségnek. Az eszmény az egyház, melyet Jézus akar, egyúttal pedig ő az, aki megőrzi ezt az egyházat. A mai vasárnap egy szép vasárnap, a béke, a gyengédség, a szelídség vasárnapja, mert a mi pásztorunk gondjába vesz bennünket. „Az Úr az én pásztorom, ínséget nem kell látnom” – fejezte be a 22. zsoltár idézetével homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria