A pápa rendkívüli biztost nevezett ki a Szent Péter-bazilika karbantartásáért felelős intézménybe

Ferenc pápa – 2020. július 2., csütörtök | 13:24

Ferenc pápa Mario Giordana nunciust rendkívüli biztosnak nevezte ki a Szent Péter-bazilika folyamatos karbantartásáért felelős vatikáni céhszervezetbe. Feladata, hogy átvilágítsa a Fabbrica di San Pietro (Szent Péter Művek) vezetését és korszerűsítse alapszabályzatát.

A szentszéki sajtóközpont június 30-án közleményben tájékoztatott arról, hogy a közbeszerzési szerződések kapcsán a közelmúltban kiadott pápai motu propriót követően Ferenc pápa kinevezte Mario Giordana nunciust a Szent Péter Művek intézményébe, hogy korszerűsítse alapszabályait, átvizsgálja annak irányítását, illetve átszervezze az adminisztrációs és a műszaki részlegeket.

A szentszéki közlemény szerint a biztost egy bizottság segíti ebben a kényes feladatban. „E döntés a főrevizori hivatal jelentése után született, amely ezen a napon dokumentumokat és elektronikus eszközöket foglalt le a Fabbrica di San Pietro adminisztrációs és műszaki részlegének irodáiban. A művelet végrehajtását Gian Piero Milano ügyész és helyettese, Alessandro Diddi ügyvéd hatalmazta fel, miután tájékoztatták az Államtitkárságot.”

A Fabbrica di San Pietro (a Szent Péter-bazilika műhelye) vatikáni intézményt abból a célból hozták létre, hogy a Szent Péter-bazilika építéséhez és művészi alkotásainak megvalósításához szükséges munkálatokat kezelje. Az intézmény feladata a világ legnagyobb templomának karbantartása és a hozzátartozó tevékenységek átfogó irányítása.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria