A pápa videoüzenete a migránsok és menekültek világnapjára készülve

Ferenc pápa – 2019. július 3., szerda | 12:27

Szeptember végén tartjuk az Egyházban a migránsok és menekültek világnapját, melynek idei mottója: „Arról van szó, hogy ne rekesszünk ki senkit”. Ferenc pápa a világnapra készülve videoüzenetet tett közzé július 2-án.

Az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának migránsok és menekültek szekciója kommunikációs kampányt indított a világnap előtt. Minden hónapban elmélkedéseket kínálnak a világnap témájához kapcsolódó lelkipásztori tevékenységek előmozdításához. Számos témát dolgoznak fel szövegekkel és képanyagokkal. Az eddigiek a következő mottókhoz kapcsolódtak: „A félelmeinkről is szó van”; „A szeretetről van szó”; „Az emberségünkről van szó”. 

A következő témaadó mottó: „Arról van szó, hogy ne rekesszünk ki senkit”. Ezzel kapcsolatban kíván felhívást intézni Ferenc pápa videoüzenetében világunkhoz, amely nagyon gyakran kegyetlen a kirekesztettekkel szemben.

„Vigyázzatok, meg ne vessetek egyet sem e kicsinyek közül! Mondom nektek: angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát” (Mt 18,10). Nemcsak a migránsokról van szó, hanem arról, hogy ne rekesszünk ki senkit – kezdi videoüzenetét a pápa.

A jelenlegi világ mindennap elitistább és kegyetlenebb a kirekesztettekkel szemben. A fejlődő országok továbbra is kimerítik legjobb természeti és emberi erőforrásaikat néhány kiváltságos helyzetben levő piac előnyére. A háborúk csak a világ egyes régióit érintik, azonban a fegyverek gyártása és kereskedelme más régiókban történik, ahol aztán nem akarnak gondoskodni a menekültekről, nem fogadják be őket, azokat, akik a fegyveres konfliktusok miatt válnak menekültekké. Sokszor beszélnek a békéről, de aztán fegyverekkel kereskednek. Nem álszentség ez? Akik a következményeket elszenvedik, mindig a kicsinyek, a szegények, a védtelenek, akiknek megtiltják, hogy asztalhoz üljenek, és akiknek csak a lakoma morzsáit hagyják meg (vö. Lk 16,19–21).

Az önmagából kilépő egyház mer félelem nélkül kezdeményezni, elindulni mások felé, keresni a távollevőket és elérkezni az útkereszteződésekhez, hogy meghívja a kirekesztetteket (Evangelii gaudium 24.), akiket mi magunk mint társadalom rekesztünk ki. A kiváltságosokra összpontosító fejlődés a gazdagokat még gazdagabbá teszi, a szegényeket pedig még szegényebbekké. A hiteles fejlődés az, amelynek célja, hogy befogadjon a világon mindenkit, és előmozdítsa átfogó növekedésüket, valamint hogy tekintettel legyen a jövő nemzedékekre. A valódi fejlődés befogadó és a jövő felé irányuló – hangsúlyozza Ferenc pápa a migránsok és menekültek világnapjára készülve közzétett videoüzenetében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria