A Szentatya közel áll a járvány miatt szenvedőkhöz – Élőben közvetítik a reggeli pápai szentmiséket

Ferenc pápa – 2020. március 9., hétfő | 19:01

Tekintettel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre, Ferenc pápa úgy döntött, hogy a Szent Márta-ház kápolnájában reggel hét órakor bemutatott magánszentmiséjét internetes egyenes adásban, video streaming formájában közvetítsék. A pápa ezzel szeretné közelségét kifejezni mindazokhoz, akik a járvány miatt szenvednek.

Március 9-én, hétfőn reggel tették közzé a Vatikánban Matteo Bruni szentszéki szóvivő nyilatkozatát, aki újságírói kérdésre válaszolt: „A koronavírus terjedésének veszélye miatt a Szentatya úgy döntött, hogy a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott magánszentmiséjét a következő napokban élő adásban közvetítse a Vatican News, melyet a Vatican Media oszt meg a vele kapcsolatban álló médiumokkal és azokkal, akik ezt kérelmezik, hogy lehetővé tegyék a szentmise közvetítését az érdeklődőknek, Róma püspökének imájával egyesülve.”

Ferenc pápa ezzel a döntésével a közelségét szeretné kifejezésre juttatni elsősorban a betegek, idősek és a karanténban lévő emberek iránt, akik szabad mozgásukban korlátozottak. Ennek megfelelően március 9-étől, hétfőtől a pápa minden reggel hét órakor a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott magánszentmiséjét video streaming közvetítésben követhetik. A Vatikánban is érvényes egészségügyi rendelkezések értelmében a szokástól eltérően most nem vesznek részt hívek a szentmisén, ami ezért tekinthető magánmisének.

A reggel hét órakor a Szent Márta-házban bemutatott mise Ferenc pápa péteri szolgálatának egyik jellegzetes újdonsága. Ezeken a szentmiséken az elmúlt évek során – kisebb csoportokban – összességében ezrek vettek részt. Ferenc pápa szabadon fogalmazott homíliái – melyeket a Vatikáni Rádió és a L’Osservatore Romano is összefoglalva ad közre – világszerte hívők sokasága körében lettek vonatkozási ponttá. Egészen mostanáig azonban a pápa nem akarta, hogy az egész szentmisét közvetítsék.

Federico Lombardi, az akkori szentszéki szóvivő, néhány héttel Ferenc pápa megválasztása után így nyilatkozott: „A szentmisén a hívek egy kisebb csoportja vesz részt, és a pápa meg akarja őrizni a misének ezt a családias jellegét. A beérkező igények ellenére a pápa kifejezetten azt akarta, hogy ne közvetítse a misét se a rádió, se a televízió.”

A jelenlegi szükséghelyzetben azonban Ferenc pápa beleegyezett a szentmise élő közvetítésébe, hogy ezáltal legyen közel napról napra a családokhoz és azokhoz, akik szenvednek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria