A Szentatya részvéttávirata Francisco Álvarez Martínez bíboros halálára

Ferenc pápa – 2022. január 8., szombat | 20:59

Január 5-én elhunyt Francisco Álvarez Martínez bíboros, Toledo emeritus érseke, aki 1995-től 2002-ig vezette főpásztorként Spanyolország egyik legősibb egyházmegyéjét. Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Toledo érsekének, melyben „önfeláldozó lelkipásztornak” nevezi az elhunytat, aki „hűségesen szolgálta Istent és az Egyházat”.

A Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával ellátott távirat szerint Francisco Álvarez Martínez bíborosnak, Toledo emeritus érsekének halálhíre fájdalommal tölti el a Szentatyát. Részvétét nyilvánítja az elhunyt hozzátartozóinak és az egész érsekségnek. A pápa imádkozik az elhunyt lelki üdvéért és örök nyugalmáért, végül pedig arra kéri az Úr Jézust, hogy adja meg a bíborosnak az örök dicsőség hervadhatatlan koszorúját. A feltámadt Úrban való keresztény remény jeléül apostoli áldását küldi.

*

Francisco Álvarez Martínez 1925. július 14-én született az észak-spanyolországi Santa Eulalia de Ferroñes Llanera településen. Szemináriumba az ovideói érsekség területén lépett, ezután tanulmányait a salamancai, majd a madridi pápai egyetemen végezte, ahol kánonjogból szerzett doktori fokozatot. 1950 júniusában szentelték pappá. Káplánként és plébánosként tevékenykedett, majd hét éven át püspöki titkár, irodaigazgató és általános helynök volt.

1973 áprilisában VI. Pál pápa Tarazona püspökévé nevezte ki. Másfél évvel később szintén VI. Pál pápa Calahorra és La Calzada-Logroño püspökévé tette, II. János Pál pápa pedig 1989 májusában újabb püspöki székhelyet jelölt ki számára az orihuela-alicantei egyházmegyében. Hat évvel később, 1995 júniusában ugyancsak II. János Pál pápa toledói érsekké nevezte ki, és ő is adta át neki az érseki palliumot június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén a Szent Péter-bazilikában.

A toledói egyházmegyét az 1. században alapították, majd a 4. század során emelték metropólia rangra, és mint ilyen lett a spanyol prímások székhelye. Toledo 400 és 702 között meghatározó szerepet játszott az Egyház történetében, főként az ott tartott 18 zsinat miatt, melyek közül a legjelentősebb az 589-ben tartott III. Toledói Zsinat volt, amelyen I. Rekkared vizigót (nyugati gót) király egész udvarával megtért a katolikus hitre.

2001. január 21-én II. János Pál pápa bíborossá nevezte ki, majd február 21-én bíborossá kreálta Francisco Álvarez Martínezt, aki hetvenöt évesen lemondott érseki megbízatásáról, amit a pápa 2002 októberében fogadott el. Az emeritus érsek 2005. július 14-én, nyolcvanéves korában lépett a nem választó bíborosok táborába. Korábban a Világiak Pápai Tanácsának és a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának volt bíboros tagja.

Francisco Álvarez Martínez bíboros életének 97. évében egy madridi kórházban hunyt el mint a bíborosi kollégium harmadik legidősebb tagja.

*

Január 7-én betöltötte 80. életévét Ricardo Ezzati Andrello bíboros, így a bíborosi kollégium jelenlegi összetétele: a 214 kardinálisból 119 a választó és 95 a 80 év feletti, nem választó bíboros.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Informacion.es

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria