Alázattal az igazságról – Ferenc pápa Olaszországban dolgozó külföldi újságírókkal találkozott

Ferenc pápa – 2019. május 19., vasárnap | 17:06

Ferenc pápa május 18-án 400 újságíróval találkozott, akik az L’Associazione della Stampa Estera in Italia, az Olaszországban dolgozó külföldi újságírókat tömörítő szervezet tagjai.

A pápa arra buzdította a sajtó munkatársait, hogy alázatos és független újságírást folytassanak, amely nem a félretájékoztatás „megromlott eledelét árusítja”, hanem az igazság és a jó „egészséges kenyerét kínálja”.

„Az igazságosság jegyében dolgozzatok, hogy a kommunikáció valóban olyan eszköz legyen, ami épít és nem rombol, ami a találkozást és nem az összeütközést szolgálja, ami a párbeszédre és nem a monológra ösztönöz, ami irányadó és nem félrevezető, ami a megértést és nem a félreértést szolgálja, ami a békés együtt haladást és nem a gyűlölet magvainak elvetését segíti, ami hangot ad azoknak, akik nem tudják érvényre juttatni szavukat, és ami nem azok hangját erősíti fel, akik hangosabban kiabálnak.”

A pápa elismeréssel szólt az újságírók munkájáról, ami hozzájárul az igazság kereséséhez, mert csak az igazság tesz szabaddá minket. Az újságírás alapvető elemének nevezte az alázatot, az igazság keresése ugyanis sok nehézséggel jár és alázatot igényel.

Annak feltételezése, hogy már mindent tudunk, akadályozza az igazság keresését. Egy cikk, egy tweet vagy egy élő tudósítás jót is, de rosszat is okozhat másoknak, esetenként egész közösségeknek. A szenzációhajhász címek előfordulhat, hogy megtévesztenek. Az újságírók álljanak ellen annak a kísértésnek, hogy olyan híreket tegyenek közzé, amelyeket nem ellenőriztek le eléggé – kérte a pápa. – Egy alázatos újságíró igyekszik megismerni a tényeket, mielőtt közzétenne egy történést vagy kommentálná azt.

Ferenc pápa elítélte az erőszakos és sértegető nyelvezetet, amely megbánt és tönkretesz embereket. Hangsúlyozta: Egy olyan korban, amikor elterjedt az ellenséges szavak használata és szokássá vált, hogy rosszat mondjunk másokról, hogy kategorizáljunk embereket, emlékeznünk kell arra, hogy minden ember elidegeníthetetlen méltósággal rendelkezik. Amikor sokan álhíreket terjesztenek, az alázat megóv attól, hogy félretájékoztassunk, és arra ösztönöz, hogy az igazságot kínáljuk fel.

A sajtó és a véleménynyilvánítás szabadsága egy ország lelki egészségi állapotának fontos indikátora – mutatott rá a Szentatya. Megemlékezett az újságírókról, akiket meggyilkoltak, mert bátran végezték munkájukat, beszámoltak arról, amivel sokaknak szembe kell nézniük a háborúk során és más drámai helyzetekben. Kiemelte, olyan újságírókra van szükség, akik az áldozatok, az üldözöttek, a kirekesztettek, a kiselejtezett és diszkriminált emberek oldalán állnak.

A pápa felhívta az újságírók figyelmét a rohingják és a jazidik szenvedéseire. Megköszönte a munkájukat, amivel elősegítik, hogy a világ ne feledkezzen meg azokról, akiket már a megszületésük előtt megfosztanak az élettől és azokról, akik megszületve az éhezés, a nehézségek, a háborúk miatt vesztik életüket, valamint a gyermekkatonák és az erőszaknak kitett gyermekek életéről.

Ferenc pápa arra kérte a sajtó munkatársait, hogy segítsék emlékeztetni a világot azokra, akiket hitük vagy etnikai hovatartozásuk miatt üldöznek, akik diszkriminációt szenvednek vagy erőszak és emberkereskedelem áldozatai. Azokról is beszélni kell, akik otthonaik elhagyására kényszerülnek katasztrófák, háborúk, terrorizmus, éhínség és vízhiány miatt. „Ők nem számok, hanem arcok, akiknek történetük van és boldogságra vágynak. A jóság láthatatlan óceánját is érdemes megismertetni a világgal, ami erősíti a reményt. A női újságírók különösen érzékenyek ezekre a történetekre” – jegyezte meg a pápa.

Beszéde végén a Szentatya megajándékozta az újságírókat: átadta nekik a Comunicare il bene (A jót kommunikálni) című kötet egy-egy példányát, amely Ferenc pápa az újságírók különböző csoportjaihoz intézett beszédeit, illetve a tömegtájékoztatás világnapjaira írt üzeneteit tartalmazza.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria