Ferenc pápa: Az alázat, a szelídség és a türelem a béke útja

Ferenc pápa – 2018. október 26., péntek | 19:22

Erősítsük meg az egységet a világban, válasszuk a béke útját, mely az alázat, a szelídség és a türelem révén megvalósulhat nemcsak a társadalomban, de saját családunkban is – erről beszélt Ferenc pápa október 26-án, pénteken reggel, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise homíliájában.

Szent Pál a fogság magányából arra buzdítja a keresztényeket, hogy legyenek egységesek, méltók hivatásukra – ezt olvassuk a mai szentleckében az efezusiaknak írt levélből vett szakaszban (Ef 4,1–6). Ez a magány haláláig elkíséri az apostolt, mert a keresztényeket túlságosan lefoglalja a belső harc – állapította meg homíliájában a pápa.

A Szentatya emlékeztetett: Jézus halála előtt az utolsó vacsorán azt kéri az Atyától, hogy adja meg mindannyiunknak az egység kegyelmét. Ennek ellenére ma már hozzászoktunk, hogy a konfliktusok levegőjét szívjuk: a televízióban, az újságokban nap mint nap konfliktusokról beszélnek; egyik háború a másik után, béke és egység nélkül. Még ha kötnek is egyezményeket, hogy megállítsanak egy konfliktust, nem tartják be őket. És így folytatódik a fegyverkezés, a készülődés a háborúra, pusztításra...

A világszervezeteknél is azt látjuk, hogy bár a legnemesebb szándékkal hozták őket létre, hogy segítsék az emberiség egységét, a békét, mégsem képesek egyezségre jutni: itt egy vétó, ott egy érdek… És nehezen tudnak békeegyezményeket kötni. Miközben a gyerekeknek nincs mit enniük, nem járnak iskolába, nem kapnak nevelést, nincsenek kórházak, mert a háború mindent elpusztít. Van bennünk hajlam a pusztításra, a háborúra, a széthúzásra – figyelmeztetett Ferenc pápa. És aki elülteti szívünkbe ezt a hajlamot, az a mi ellenségünk, az emberiség elpusztítója: az ördög. Pál ebben a szentírási szakaszban az egység útjára tanít minket. Azt mondja: az egységet a béke köteléke tartja fenn. A béke vezet el az egységre.

Viselkedjünk tehát küldetésünkhöz méltóan, alázattal, szelíden és nagylelkűen – buzdított a pápa. Ahhoz, hogy béke, egység legyen közöttünk, alázatosnak és szelídnek kell lennünk. Nekünk, akik sértegetni szoktuk egymást, kiabálunk egymással, szelídnek kell lennünk, türelmesnek, és ki kell nyitnunk a szívünket. Lehet-e béke a világon? El lehet jutni az egységre? Igen, ezen az úton: az alázat, a szelídség és a türelem útján. Pál gyakorlatias, egy nagyon praktikus tanácsot ad: viseljétek el egymást szeretettel! Elviselni egymást: nem könnyű, mert mindig előjön az ítélkezés, ami széthúzáshoz, a távolsághoz vezet…

Ugyanaz történik, mint amikor a családtagok eltávolodnak egymástól. Az ördög ennek örül, ez a háború kezdete. A tanács ilyenkor az elviselés, mert mindannyian zavarjuk időnként a másikat, türelmetlenek vagyunk, hiszen bűnösök vagyunk, valamennyiünknek megvannak a magunk hibái. Szent Pál arra szólít, hogy törekedjünk fenntartani a lelki egységet a béke kötelékével. Ebben nyilván Jézusnak az utolsó vacsorán mondott szavai adtak számára ihletet: egy test és egy lélek legyenek. Aztán felmutatja előttünk a béke távlatát Istennel, úgy, ahogy Jézus megmutatta nekünk a béke távlatát az imádságban: „Atyám, hogy egyek legyenek, mint mi”. Egység.

Szent Lukács evangéliumában (Lk 12,54–59) ma azt olvassuk: Jézus arra hív, hogy béküljünk ki ellenfelünkkel még az úton, mielőtt bíróság elé hurcolna minket. Ezjó tanács, mert a konfliktus elején könnyű egyezségre jutni. Jézus tanácsa tehát: egyezz meg az elején, köss békét az elején. Ez az alázat, ez a szelídség, ez a türelem – hangsúlyozta a Szentatya. Az egész világon építhetjük a békét ezzel a három kis dologgal, mert ez a három Jézus magatartása: alázatos, szelíd, mindent megbocsát.

A világnak ma békére van szüksége. Mindannyiunknak békére van szükségünk, családjaink is békére vágynak, a társadalom is békére szomjazik. Kezdjük el otthon kipróbálni ezeket az egyszerű dolgokat: nagylelkűség, szelídség, alázat. Haladjunk előre ezen az úton: mindig az egységet keresve, az egységet erősítve. Az Úr segítsen minket ezen az úton! – fohászkodott a péntek reggeli szentmisén Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria