Ferenc pápa békés megoldást sürget Hegyi-Karabahban

Ferenc pápa – 2023. szeptember 20., szerda | 21:32

Ferenc pápa arra szólította fel az országokat, hogy hallgattassák el a fegyvereket és keressenek békés megoldást Hegyi-Karabahban, miután a dél-kaukázusi térségben fellángolt a feszültség. A pápa szeptember 20-án, szerdai általános audienciáján az olaszul beszélő zarándokoknak mondott beszédében aggodalmát fejezte ki a dél-kaukázusi térségben kialakult humanitárius válság miatt.

Ferenc pápa felhívást intézett a felekhez a fegyverek elhallgattatására és a nemzetekhez, hogy keressenek békés megoldásokat Hegyi-Karabahban.

„Tegnap aggasztó híreket kaptam a dél-kaukázusi Hegyi-Karabahból, ahol az amúgy is kritikus humanitárius helyzetet most újabb fegyveres összecsapások súlyosbítják” – mondta a pápa.

Sürgette az érintett feleket, hogy hagyják abba az ellenségeskedést és keressenek békés megoldást a válságra.

„Ismét sürgős felhívást intézek az érintett felekhez és a nemzetközi közösséghez, hogy hallgassanak a fegyverek, és tegyenek meg mindent, hogy békés megoldást találjanak az emberek érdekében és az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében” – tette hozzá a Szentatya.

Azerbajdzsán szeptember 19-én katonai műveletet kezdett Hegyi-Karabahban.

Az azerbajdzsáni védelmi minisztérium jelentette be a katonai műveletet, amelyet „terrorellenes” akciónak nevezett az örmény erők folyamatos támadásaival szemben, azt követően, hogy az elmúlt napokban több azerbajdzsáni civil és rendőr halt meg aknarobbanásban.

Különböző sajtójelentések szerint az azerbajdzsáni hadsereg már bombázta Sztepanakertet, az örmény ellenőrzés alatt álló fővárost és más örmény állásokat.

Az örmény hatóságok két civil áldozatról – köztük egy gyermekről – és 23 sebesültről számoltak be. Az azerbajdzsáni hatóságok arról számoltak be, hogy a térség egyik fontos városában, Şuşában egy állampolgár meghalt egy tüzérségi támadás következtében.

Általános audienciáján Ferenc pápa megemlékezett a „mártír Ukrajnáról” is, és imáit fejezte ki Giorgio Napolitano volt olasz köztársasági elnökért, aki súlyos beteg.

Forrás: Vatican News

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria