Ferenc pápa budapesti és szlovákiai útja előtt a Santa Maria Maggiore-bazilikában imádkozott

Ferenc pápa – 2021. szeptember 10., péntek | 20:38

A Szentatya a szeptember 12. és 15. közötti, 34. apostoli útja előtt, amelynek során Budapestre és Szlovákiába látogat, a Szűzanya oltalmát kérte a Santa Maria Maggiore-bazilikában – adta hírül szeptember 10-én a Szentszék sajtószolgálata.

Ferenc pápa szeptember 10-én, pénteken 19 órakor elzarándokolt a Santa Maria Maggiore-bazilikába, hogy a Salus Populi Romani Mária-ikon előtt a Szűzanya  oltalmába ajánlja a soron következő pápai útját, amelynek során Budapestre és Szlovákiába látogat. Ezt követően visszatért a Szent Márta-házba – tájékoztat a szűk szavú vatikáni közlemény.

Ferenc pápa szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából érkezik Budapestre, ahol a záró szentmise, az úgynevezett Statio Orbis főcelebránsa lesz a Hősök terén. Ezt megelőzően találkozik Áder János köztársasági és Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival, valamint fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a zsidó közösségek képviselőit. Mindegyik találkozóra a Hősök terén, a Szépművészeti Múzeumban kerül majd sor.

A Szentatya a szentmisét követően továbbutazik Szlovákiába, ahol háromnapos apostoli látogatást tesz.

*

A Salus Populi Romani (’a római nép megmentője’) nevet viselő kegykép Róma legnagyobb tisztelet övezte Mária-ábrázolása, amely elnevezését az I. Gergely pápa idején nyújtott égi segítség emlékére kapta, amikor egy pestisjárvány idején a hagyomány szerint Szent Lukács által festett képet körmenetben hordozták körbe a városban, és a járvány megszűnt. A kegykép leghíresebb másolata a częstochowai Fekete Madonna.

Ferenc pápa a megválasztása utáni reggelen is tiszteletét tette a kegykép előtt; majd a 2013-as Rio de Janeiró-i út előtt, illetve 2014 újév napja délutánján is ellátogatott a Santa Maria Maggiore-bazilikába, hogy kérje a Szűzanya oltalmát; szentföldi útja után pedig hálát adva imádkozott a Mária-kép előtt.

Forrás és fotó: Sala Stampa della Santa Sede

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria