Ferenc pápa elindult Budapestre

Ferenc pápa – 2021. szeptember 12., vasárnap | 6:00

Ferenc pápa szeptember 12-én kora reggel, 6 órakor a pápai gép fedélzetén elindult Budapestre, ezzel megkezdte 34. nemzetközi apostoli útját. Hagyományához híven az utazása előtti napokban, szeptember 10-én este felkereste a római Santa Maria Maggiore-bazilikában lévő Salus Populi Romani Mária-ikont, hogy a Szűzanya segítségét és védelmét kérje útjához, imádkozzon a meglátogatott nemzetekért.

A Szentatya szeptember 12. és 15. közötti, 34. apostoli látogatása során először Budapestre érkezik, ahol az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálja, a Statio Orbist, majd pedig Szlovákiába, a Felvidékre látogat. 

Ferenc pápa Erdő Péter bíboros, prímás és Áder János köztársasági elnök meghívásának eleget téve látogat el hazánkba.

Katolikus egyházfő huszonegy év elteltével vesz részt nemzetközi eucharisztikus kongresszuson.

Ferenc pápa három éven belül már második alkalommal látogat el hozzánk; mi, magyarok legutóbb 2019. június 1-jén ünnepelhettünk vele szentmisét Csíksomlyón. Magyarországra legutóbb 25 éve látogatott pápa Szent II. János Pál személyében, aki 1996. szeptember 6–7. között Pannonhalmát és Győrt kereste fel.

Ferenc pápa gépe vasárnap várhatóan 7.45-kor landol a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A hivatalos köszöntők után a Szentatya találkozik Áder János köztársasági elnökkel, Orbán Viktor miniszterelnökkel és a katolikus püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban. Ezután Ferenc pápa fogadja a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának és a zsidó közösségeknek a képviselőit.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséje, amelyet Ferenc pápa celebrál, 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén.

Ezt követően a Szentatya a délután folyamán továbbutazik Pozsonyba. Háromnapos szlovákiai látogatása során egyházi és világi vezetőkkel, a roma és a zsidó közösség tagjaival találkozik. Ferenc pápa felkeresi útja során Kassa, valamint Eperjes városát, és szeptember 15-én szentmisét tart a sasvári (Šaštín) pálos kegyhelyen.

Ferenc pápa részletes budapesti programja:

07.45 – érkezés a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre

07.45 – hivatalos köszöntő a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

08.45 – találkozó Magyarország köztársasági elnökével és miniszterelnökével a Szépművészeti Múzeumban

09.15 – találkozó a püspökökkel a Szépművészeti Múzeumban; a Szentatya beszédet mond

10.00 – találkozó a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának képviselővel és Magyarország zsidó közösségeivel a Szépművészeti Múzeumban; a szentatya beszédet mond

11.30 – szentmise a Hősök terén; a Szentatya ünnepi homíliája és Úrangyala imádsága

14.30 – búcsúceremónia a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

14.40 – indulás repülővel Pozsonyba

A Szentatya idén eddig csak egy apostoli utat tett, de március 5. és 8. közötti látogatása Irakban történelmi jelentőségű volt. Ferenc pápa programját tekintve mostani apostoli útján is fiatalokat megszégyenítő tempót diktál (ellátogat Budapestre, Pozsonyba, Eperjesre, Kassára és a sasvári kegyhelyre), annak ellenére, hogy alig két hónapja, július 4-én a római Gemelli-klinikán tervezett vastagbélműtétet végeztek el rajta.

Imádkozzunk együtt a Szentatyáért, magyar nemzetünkért és az apostoli út során meglátogatott népekért!

Szerző: Kuzmányi István

Fotó: Antonio Spadaro SJ; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria