Ferenc pápa elítéltek jelenlétében végezte a nagycsütörtöki lábmosás szertartását

Ferenc pápa – 2017. április 13., csütörtök | 18:41

Nagycsütörtökön délután 4 órakor Ferenc pápa autóval a Rómától száz kilométerre délkeletre fekvő palianói börtönbe látogatott. Itt mutatta be a Coena Domini szentmisét, amellyel megkezdődött a húsvéti triduum. A szertartás során a pápa megmosta tizenkét elítélt lábát.

Ünnepi hangulat várta a szentatyát a Colonna család ősi erődítményének falai között. A büntetés-végrehajtási intézmény igazgatója, a főfelügyelő és a börtön káplánja fogadta a pápát, aki a börtön nagytermében találkozott az 58 elítélttel; illetve külön két magánzárkában lévő fegyenccel és nyolc TBC-s beteggel. A látogatásra kialakítottak egy ideiglenes sekrestyét, innen lépett be a szentatya a börtön kápolnájába a szentévben szent kapunak kinevezett ajtón keresztül.


A tizenkét személy között, akik lábát megmosta a pápa, volt három nő, két életfogytiglanra ítélt rab, egy muszlim és egy argentin elítélt. A liturgia során az elítéltek ministráltak és énekeltek.


A pápalátogatásra számos ajándékot készítettek a börtön lakói: biokertészeti termékeket, tipikus édességeket, olajfából készült tollakat és kereszteket adtak át a szentatyának. A női elítéltek egy gyapjúköpennyel ajándékozták meg Ferenc pápát. Az elítéltek nagy várakozással készültek a pápa megölelésére és hálájuk kifejezésére, amiért őket választotta, akik megbánták bűneiket, és készek az Atya reményt adó szavainak befogadására, aki mindig megbocsát.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria