Ferenc pápa a FAO-hoz: A válságnak ellenálló élelmezési rendszerre van szükség

Ferenc pápa – 2021. június 16., szerda | 14:38

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) 42. ülésére küldött üzenetében a Covid–19-járvány utáni gazdasági újjáépítéssel kapcsolatban irányváltásra, valamint a kiszolgáltatott emberek megsegítésére buzdít a pápa.

A világ lakosságának háromnegyede szegénységben élő agrártermelő, akik alig jutnak élelemhez, holott ők állítják elő az élelmiszert az emberiség egynegyede számára – a Szentatya erre a nem új, de annál kínzóbb paradoxonra mutat rá Michał Kurtyka klímaügyi miniszternek küldött üzenetében. A lengyel politikus vezeti a FAO 42. ülését, amelyet virtuális formában tartanak június 14. és 18. között.

Több évtizednyi erőfeszítés dacára még mindig nagyon sok ember nem jut hozzá a – mennyiségét és minőségét tekintve – szükséges élelemhez. 2020-ban óriási mértéket öltött az élelmezés-bizonytalanság kockázata – figyelmeztet a pápa. – A világjárvány miatt kialakult válság azonban lehetőséget nyitott bizonyos modellek megváltoztatására. A jövőben emberek milliói kerülhetnek nehéz helyzetbe nemcsak a koronavírus, hanem a konfliktusok, a szélsőséges időjárási jelenségek, a gazdasági válság miatt. „Körkörös” gazdaságot kell kialakítani, amely minden ember számára biztosítja az erőforrásokat – beleértve a jövő nemzedékeket, elősegíti továbbá a megújuló energia használatát.

Ferenc pápa egy emberléptékű gazdaság újrarajzolását szorgalmazza, amely nincs kiszolgáltatva a profitnak; a közjóban gyökerezik, etikus, tiszteletben tartja a környezetet. Ezt kellene megtanulnunk a pandémia nyomán: irányváltásra van szükség – hangsúlyozza a Szentatya. – Olyan globális élelmezési rendszerre van szükség, amely képes ellenállni a jövőbeli válságoknak. Ez magában foglalja a fenntartható és differenciált mezőgazdaság támogatását, amely figyelembe veszi a családi gazdaságok és agrárközösségek meghatározó szerepét.

Éppen azok szenvednek az élelmiszer hiányától vagy rossz minőségétől, akik előállítják. A szegények háromnegyedének megélhetése világszerte elsősorban a mezőgazdaságtól függ. Ennek ellenére ki vannak zárva a piacokból, a földtulajdonból, a pénzügyi forrásokból, az infrastruktúrából és a technológiából.

A pápa azt kéri a FAO-tól és a nemzetközi közösségtől, hogy tegyék meg a szükséges erőfeszítéseket az élelmezési autonómia elérése érdekében – egyfelől új fejlődési és fogyasztási modelleket, másrészt olyan közösségszervezési formákat használva, amelyek megőrzik a helyi ökoszisztémát és a biodiverzitást.

Miközben egyesek feszültséget szítanak, összeütközéseket provokálnak és a hazugság magvait hintik el, mi építsük türelemmel és kitartóan a béke kultúráját az emberi élet minden területén, visszautasítva a közöny vírusát – üzenetében Ferenc pápa konkrét cselekvésre, a testvériség ösztönzésére buzdít, az egyéni és közösségi felelősség alapján. – Használjuk föl ezt a próbatételt arra, hogy előkészítsük a holnapot mindenki számára, anélkül, hogy bárkit is kizárnánk belőle – zárja az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) 42. ülésére küldött üzenetét a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: IFAD

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria