Ferenc pápa felhívta a bergamói püspököt

Ferenc pápa – 2020. március 20., péntek | 19:53

A koronavírus-járványtól az egyik leginkább sújtott egyházmegye püspökét, Francesco Beschit március 18-án, szerdán reggel lepte meg telefonhívásával a Szentatya.

Bergamóban, XXIII. János pápa szülővárosában rendkívül súlyos a helyzet, csak az idős papok közül eddig tizenegyen vesztették életüket, tizenöten vannak jelenleg kórházban. 1959 az összes áldozat száma Lombardiában, a régióban, ahol Bergamo is fekszik.

„A Szentatya tanújelét adta gondoskodásának, biztosított lelkipásztori közelségéről, hogy mellettem, a papok, a betegek, az őket ápolók, az egész közösség mellett áll. Részleteket kérdezett a bergamói helyzetről, amelyről láthatóan már amúgy is sokat tudott” – mondta el Beschi püspök.

A bergamói temető előtt

Hozzátette, a pápát rendkívül megindította a szenvedés, amely a számtalan halálesetből fakad, és a nehézségek, melyeket a családok átélnek. Arra kérte a megyéspüspököt, mindenkihez vigye el vigasztaló áldását, melynek révén kegyelmeket, világosságot és erőt szeretne adni.

Különösen kérte a püspököt, közvetítse az ő közelségét a betegekhez és mindazokhoz, akik hősies munkájukkal szolgálják a többi embert: az orvosokhoz, ápolókhoz, hatósági személyekhez és rendfenntartó erőkhöz.

Francesco Beschi

Róma püspöke hangsúlyozta, elégedett a papok heroikus munkájával, ugyanakkor megrázta a halottak és kórházi betegek magas száma. Meghatotta az a „pasztorális képzelőerő, amellyel újabb és újabb módokat találnak rá, hogy közel lehessenek a családokhoz, az idősekhez, a gyerekekhez – ami kifejezi számukra magának Istennek a közelségét”.

Ferenc pápa ígérte, továbbra is szívén viseli a bergamói papokat és misszionáriusokat, és mindennap imádkozik értük. Francesco Beschi úgy fogalmazott, a pápa ígérete „és atyai áldása számomra – és biztos vagyok abban, hogy az egész egyházmegye és valamennyiünk számára – a mi szentünk, XXIII. János (…) gyengédségének visszhangja, folytatása, kézzelfogható kifejeződése”.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Aleteia.org; Avvenire.it; ANSA

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria