Ferenc pápa fogadta Nataša Pirc Musar szlovén köztársasági elnököt a Vatikánban

Ferenc pápa – 2023. május 23., kedd | 10:32

Ferenc pápa május 22-én, hétfő délelőtt magánkihallgatáson fogadta Nataša Pirc Musar szlovén köztársasági elnököt, aki ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkárával.

A találkozóról kiadott szentszéki közlemény szerint az államtitkárságon lezajlott szívélyes hangulatú megbeszélésen a felek elismeréssel szóltak a pozitív kétoldalú kapcsolatokról, valamint a Katolikus Egyház szerepéről Szlovénia társadalmában. A megbeszélések során kiemelten foglalkoztak különböző nemzetközi témákkal, köztük az ukrajnai háborúval és annak globális következményeivel, valamint a nyugat-balkáni politikai helyzettel és a térség jövőbeli kilátásaival az európai integráció folyamatában.

*

Az ajándékcsere alkalmával Ferenc pápa egy Szociális szeretet című bronz alkotást ajándékozott az elnöknek, amely egy gyermeket ábrázol, aki egy másiknak segít felállni. A kisplasztika feliratán két szó szerepel: „Amare aiutare” („Szeretni segíteni”). A pápa továbbá átadta az elnök asszonynak az idei béke világnapjára írt üzenetét, az emberi testvériségről szóló abu-dzabi dokumentumot, továbbá a Vatikáni Könyvkiadó kötetét, amely a pápa 2020. március 27-én, a Szent Péter téren tartott Statio Orbis szertartását örökíti meg.

Nataša Pirc Musar szlovén méztermékeket és egy ismert szlovén méhész, Anton Janša méhkaptármodelljének másolatát ajándékozta a Szentatyának.

Forrás: Vatikáni Rádió magyar és olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria