Ferenc pápa gazdasági reformot sürget a méltatlan munkakörülmények láttán

Ferenc pápa – 2021. június 21., hétfő | 12:58

A pápa videoüzenetet küldött a 109. genfi Nemzetközi Munkaügyi Konferenciára. Elfogadhatatlannak nevezte a nők elleni erőszakot, és arra szólít, hogy kerüljük el a Covid utáni újrakezdésben a vak fogyasztási lázat.

Spanyol nyelvű üzenetében Ferenc pápa hosszan taglalja a munka világának alapelveit, amelyeket Fratelli tutti kezdetű enciklikájában is kifejtett. Megállapítja többek között, hogy a szakszervezetbe való tömörüléshez mindenkinek joga van, ugyanakkor a magántulajdon csupán másodlagos jog, ami az elsődleges jogtól, vagyis a javak egyetemes rendeltetésétől függ.

Mélyreható gazdasági reformot sürget, és valóban, alapjában humánus munkát. Sok napszámos, migráns, szerződéses dolgozó, és főként a nők, akik házi alkalmazottak – takarítanak, betegre felügyelnek –, vagy utcai árusok, veszélyes, piszkos és lealacsonyító körülmények között végzik munkájukat.

Ferenc pápa megszólítja az Egyházat és a kormányzó politikusokat: adjanak lényegi választ a munka világának peremén élő emberek számára, akiket elsodortak a Covid-járvány drámai következményei. A migránsok és kiszolgáltatott munkások családjukkal együtt ki vannak zárva az egészségügyi ellátásból, a betegségmegelőző programokból, nem élveznek pénzügyi védettséget, és nem jutnak hozzá a mentálhigiénés szociális szolgáltatásokhoz. A pápa szerint ez a selejt filozófiájának egyik esete, amelynek uralmához hozzászoktunk társadalmainkban.

Vissza kell utasítani a kiskorúak kizsákmányolását, az emberkereskedelmet, a nők elleni erőszakot. Oda kell figyelni az élelmezésbiztonságra, a betegekre és az idősekre.

A Covidnál már csak a közöny vírusa lehet rosszabb.

Meg kell szabadulnunk a felvilágosodás örökségétől, amely a kultúrát egy bizonyos rétegnek tartja fönn, miközben valamennyi nép kultúráját el kell ismerni.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria