Ferenc pápa: Hajoljunk le, hogy felemeljük azokat, akik a drog rabszolgaságába estek

Ferenc pápa – 2023. augusztus 31., csütörtök | 13:49

Augusztus 27-től 31-ig tartják Rómában az igazságügyi toxikológusok 60. nemzetközi kongresszusát a vatikáni X. Piusz teremben, ötven ország hétszáz szakértőjének részvételével. A pápa hozzájuk intézett üzenetében megköszöni fáradozásukat, a kábítószer-függőség elleni küzdelmüket.

A Szentatya üzenetében hangsúlyozta, hogy a kábító- és a tudatmódosító szerekkel való visszaélés továbbra is riadalmat és aggodalmat kelt, különösen amiatt, hogy a serdülők és a fiatalok körében egyre növekszik fogyasztásuk. Elősegíti ezt a kábítószer-kereskedelem növekedése a „dark web, a sötét világháló digitális terein”.

A serdülő- és a fiatalkor minden ember életének különösen kényes szakasza, amelyet jelentős testi, érzelmi és szociális változások jellemeznek. Ehhez járul hozzá, hogy jelenlegi társadalmaink sok tekintetben törékenyek és alapvető bizonytalanság jellemzi őket, ami könnyen belerángathatja az embert új élmények kényszeres keresésébe. Jellemző az emberekre az új dolgokkal való megmérettetés igénye és az ismeretlen felfedezésének vágya, de éppúgy a kirekesztettségtől és a kapcsolatteremtéstől való félelem is. Ferenc pápa üzenetében rámutat, hogy ezek rendkívül kockázatos tényezők, amelyek a fiatalokat veszélyes döntésekre késztetik, így például a pszichoaktív szerek használatára, a túlzott alkoholfogyasztásra.

Az új pszichoaktív anyagok (NPS) súlyos és összetett problémát jelentenek a szenvedélybetegségek tekintetében, gyorsan bővülő piaccal, bizonytalan toxikológiai hatásokkal és súlyos közegészségügyi következményekkel. Ezeknek az anyagoknak az egyszerű kémiai módosítása lehetővé teszi a szervezett bűnözés számára, hogy kikerülje a törvényes ellenőrzést, ami megnehezíti a tiltott vegyületek azonosítását. Sok fiatalkorú használja ezeket anélkül, hogy tudná, mennyire veszélyesek. Ezért alapvető fontosságú az elemzési technológiák kidolgozása, a szerek elterjedésének megfékezése és a megfelelő terápiás tervek ösztönzését célzó megelőző beavatkozás.

A pápa üzenete kitér a doppingszerek elterjedésének növekedésére, főként a küzdősportokban. A teljesítményfokozó szereknek a sportban történő használata a fontos célok és a nagy eredmények mindenáron való elérése iránti megszállottságról szól. Mindez egy mélyebb jelenségre mutat, amelyben a hatékonyság és a termelékenység dominál, az ember nem tűri a megtorpanást és a kudarcot, vagyis arra érez ösztönzést, hogy éljen mindig az elvárásoknak megfelelően, legyen jó megjelenésű és sikeres, a törékenységet és a gyengeséget pedig száműzze, éppen ezekkel a szerekkel. Ezért sok fiatal, akinek nincsenek biztos tájékozódási pontjai az életben, abban az illúzióban ringatja magát, hogy éppen a kábítószer szabadítja majd meg a gyötrelmeitől, pótolja az élet hiányzó értelmét. Azt sem szabad feledni, hogy minden függőség mögött konkrét élmények állnak, melyek magányról, egyenlőtlenségről, kirekesztésről, beilleszkedési zavarokról szólnak.

Nem lehetünk közömbösek ezekben a helyzetekben. Az Úr Jézus megállt az elesettek mellett, közel ment hozzájuk, és meggyógyította sebeiket – hangsúlyozza üzenetében a Szentatya. – Nekünk is az a hivatásunk, hogy az ő közelsége stílusában cselekedjünk, álljunk meg a törékeny és fájdalmas helyzetek előtt, tudjuk meghallgatni a magány és a gyötrelem kiáltását. Hajoljunk le, hogy felemeljük és életre keltsük azokat, akik a drog rabszolgaságába estek.

Ferenc pápa végül kifejezi reményét, hogy a kongresszus munkája hozzájárul a kábítószer okozta társadalmi csapás megelőzéséhez és leküzdéséhez alkalmas oktatási, terápiás és rehabilitációs utak felismeréséhez és olyan valódi kulturális modellek népszerűsítéséhez, melyek kivesztek a fiatalok körében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria