Ferenc pápa Irakban találkozott a török partoknál holtan talált menekült kisfiú, Alan édesapjával

Ferenc pápa – 2021. március 8., hétfő | 16:56

Alan Kurdi és családja szíriai kurdok, akik menekülés közben 2015 szeptemberében szenvedtek hajótörést Bodrum közelében. Az édesanya és két gyermek életét vesztette, a parton holtan fekvő hároméves Alan fotója bejárta a világot. Ferenc pápa iraki útja során, Erbílben találkozott az édesapával.

Matteo Bruni, a szentszéki sajtószolgálat igazgatója számolt be róla, hogy Ferenc pápa iraki útja során találkozni akart Abdullah Kurdival, aki elveszítette két gyermekét és feleségét, miközben Európába próbált menekülni 2015-ben. Hosszan elbeszélgetett a férfival, tolmács segítségével meghallgatta fájdalmát családja elvesztése miatt és kifejezte mélységes együttérzését vele. Adbullah háláját fejezte ki a pápa szavaiért, hogy együttérez a tragédiájával és minden menekülttel, aki békét, biztonságot keresve élete kockáztatása árán elhagyja hazáját. Egy festményt ajándékozott a pápának, amely kisfiát ábrázolja a tengerparton.

Alan és családja egy kis gumicsónakon próbált menekülni, amely nem sokkal indulás után felborult Bodrumnál. Legalább húsz ember volt a csónakban, a négy kilométernyi távolságra fekvő görög szigetre próbáltak eljutni. Szeptember 2-án éjjel történt a hajótörés. A török hatóságokhoz másnap reggel érkezett a jelzés a parton fekvő holttestekről. Alan élettelen testére a közeli szálloda baristája talált rá, egy másik férfival együtt ők a tengertől távolabbra vitték a holttesteket, nehogy elsodorják őket a hullámok. Alant, a testvérét, Galibot és édesanyját, Rehanát másnap temették el.

A drámai felvétel, amelyen a hároméves kisfiú piros pólóban, kék nadrágban holtan fekszik a tengerparton, a menekültek szenvedésének ikonikus képévé vált, és felrázta az emberek lelkiismeretét minden kontinensen. Nilüfer Demir török fényképész örökítette meg a kisfiút. Alan nagynénje, Tima Kurdi ezt mondta róla: „Van valami különös azon a képen. Isten fényt gyújtott felette, hogy virrasszon a világ felett.” A következő hónapokban számos művész örökítette meg a jelenetet minden földrészen, hogy ébren tartsák az emlékét és felhívják a figyelmet a migránsok fájdalmára.

Néhány nappal a tragédia után, 2015. szeptember 6-án Ferenc pápa az Úrangyala elimádkozása után felhívást intézett a világhoz a menekültek befogadásáért: „Látva azt a tragédiát, hogy menekültek tízezrei próbálnak a háború és az éhínség okozta haláltól megmenekülni, és útra keltek az élet reményében, az evangélium arra hív, arra kér minket, hogy legyünk felebarátai a legkisebbeknek és a legelhagyottabbaknak, hogy konkrét reményt nyújtsunk nekik. Ne csak azt mondjuk, hogy »Fel a fejjel! Türelem!...« A keresztény remény küzdő remény, mégpedig a biztos cél felé haladó ember szívósságával küzd. Ezért – az irgalmasság jubileumi évéhez közeledvén – felhívással fordulok minden európai plébániához, szerzetesközösséghez, monostorhoz és kegyhelyhez, hogy mutassa meg az evangélium konkrétságát, és fogadjon be egy menekült családot.”

2017. október 16-án, az élelmezési világnapon Ferenc pápa ellátogatott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO római székházába, és elidőzött Alan szobra előtt. A szobrot a Szentatya ajándékozta a FAO-nak, carrarai fehér márványból készült, a tengerparton fekvő halott kisfiú mellett egy keservesen síró angyalt ábrázol.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatican News

Fotó: Vatican News; Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria