Ferenc pápa a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrendhez: Tragédia bontakozik ki ott, ahol az Úr élt

Ferenc pápa – 2023. november 14., kedd | 15:47

A pápa november 9-én fogadta a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjait, közöttük Jungbert Bélát, a lovagrend magyarországi helytartóját is a Vatikánban. A Szentatya beszédében fájdalmának adott hangot a sok ártatlan ember óriási szenvedése és halála miatt azokon a helyeken, ahol az Úr élt.

„Sajnos éppen azokon a helyeken lehetünk tanúi egy kibontakozó tragédiának, ahol az Úr élt, ahol embersége által megtanított mindenkit szeretni, megbocsátani és jót tenni mindenkivel. Ehelyett azt látjuk, hogy szétszakítja az ott élőket a nagy szenvedés, amely annyi ártatlan embert érint, annyi ártatlan halottat eredményez” – Ferenc pápa sajnálatát fejezte ki a Szentföldön kialakult helyzet miatt, amikor november 9-én a Vatikánban találkozott a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjaival.

A lovagrend eredete az első keresztes hadjáratig nyúlik vissza, amikor vezetője, Godfrey de Bouillon felszabadította Jeruzsálemet. A rend tagjai és vezetése a Katolikus Egyház szolgálatában áll, és jótékonysági tevékenységet végez a keresztény jelenlét fenntartása érdekében a Szentföldön. A Szentatya kifejezte lelki közelségét a rend tagjainak, akik ezekben a napokban tartották konzultációjukat Rómában, és „osztoznak a jeruzsálemi Anyaszentegyház nagy szomorúságában”, és „a béke ajándékáért könyörögnek”.

A pápa köszönetét és nagyrabecsülését fejezte ki a rend minden tagjának, akik szerte a világon jelen vannak. Emlékeztetett arra, hogy Rómában gyűltek össze tanácskozásukra, hogy megvitassák konkrétan „a rendbe belépni kívánó jelöltek képzésének témáját és azok folyamatos képzését, akik már részt vesznek a rend életében és küldetésében; valamint azok képzését is, akik arra kaptak meghívást, hogy felelős tisztséget töltsenek be a rendben”. A képzéshez szükség van arra, hogy lelkileg tudatában legyenek „az oltár előtt vállalt magas erkölcsi elkötelezettségnek”, és arra, hogy több menedzseri tudatossággal rendelkezzenek a tevékenységek megszervezéséhez és az erőforrásokkal való gazdálkodáshoz annak érdekében, hogy folyamatosan és megfelelő módon ki tudják elégíteni a szentföldi szükségleteket – hangsúlyozta Ferenc pápa. Kezdeti, folyamatos, gyakorlati és spirituális képzés – ez az a „négy irányvonal, amelyet a kereszt jelében láthatunk, amely egyértelműen megjelenik a köpenyeteken és áthatja a szellemiségeteket”.

A pápa arra buzdította a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjait, engedjék, hogy a megfeszített és feltámadt Krisztus áthassa munkájukat és életüket szeretettel, imával és mások szolgálatával. Arra szólította fel őket, hogy vegyék figyelembe azt a valóságot, amelyben működnek, mindig az emberi személy átfogó jóllétére összpontosítva. A Szentatya arra buzdította őket, hogy legyenek olyan rend, amely saját identitásában erős, és részt vesz a szeretet misztériumában a legcsodálatosabb módon: nyitottan és rendelkezésre állva kész vállalni azokat a szolgálatokat, amelyeket az Úr kér tőlük testvéreink szükségletein keresztül. Ezt a gyerekek iskolai nevelésével és a legsérülékenyebbek – például idősek, betegek, menekültek – iránti konkrét szolidaritással élhetik meg. Az Úr az Ószövetségben az összes próféta által visszatérően azt mondta: az özvegyet, az árvát és az idegent segítsék. Ezt a gondoskodást kell megmutatnunk – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjaihoz intézett beszéde végén a Szentatya imádkozott a Szentföldön történt tragikus események miatt szenvedőkért és a békéért. „A Palesztina Királynője néven is ismert Szűz Mária segítsen mindig benneteket küldetésetekben. Szívből jövő áldásomat adom rátok, és megáldom a rend minden tagját és családjukat.”

Jungbert Béla a Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásának beszámolt a lovagrend római tanácskozásáról, tevékenységükről, a szentföldi helyzetről. A beszélgetés ITT hallgatható meg, a cikk végén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria