Ferenc pápa: Legyünk a béke emberei!

Ferenc pápa – 2018. december 4., kedd | 17:54

Karácsonyra készülve lelkünket is tegyük rendbe: igyekezzünk békét teremteni családunkban és a világban ahelyett, hogy háborúznánk. Amikor békét teremtünk, követjük Isten példáját – mondta homíliájában a pápa december 4-én reggel a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmisén.

Ferenc pápa homíliáját a napi liturgikus szövegekre építette, melyek Izajás próféta könyvéből (Iz 11,1–10) és Lukács evangéliumából (Lk 10,21–24) valók. Izajásnál egy ígéretet hallunk az eljövendő Messiásról: az Úr békét hoz, minden megnyugszik. Szép, kissé bukolikus jelenetet ír le a próféta – fogalmazott a Szentatya az ószövetségi részletet idézve: „Akkor majd együtt lakik a farkas a báránnyal, és a párduc együtt tanyázik a gödölyével. Együtt legelészik majd a borjú és az oroszlán, egy kisgyermek is terelgetheti őket.” Ezt azt jelenti, hogy Jézus elhozza a békét, ami képes átalakítani a világot és a történelmet. Ezért hívják a béke fejedelmének, mert eljön, és ezt a békét kínálja nekünk – magyarázta a pápa.

Advent idején a béke fejedelmének érkezésére készülünk. Ez a béketeremtés ideje – elsősorban magunkban. Sokszor mi magunk sem vagyunk békében, hanem szorongunk, aggódunk, reménytelenek vagyunk. Az Úr pedig azt kérdezi: „Milyen ma a lelked? Békében van?” Ha nem, akkor kérjük a béke fejedelmét, teremtsen békét a lelkünkben, hogy felkészüljön a vele való találkozásra. Mi mások lelkét szoktuk nézni; de nézzük inkább a sajátunkat – buzdított Ferenc pápa. – Aztán, ha a saját lelkünk rendben van, teremtsünk békét otthon, a családban. Annyi szomorúság, harc, háborúskodás és olykor széthúzás van a családokban. Vizsgáljuk meg a mi családunkat, hogy ott béke vagy háború uralkodik-e, hogy egymás ellen vagyunk-e, hogy széthúzunk-e, hogy hidak vannak köztünk, vagy falak választanak szét minket.

A család után a világban is teremtsünk békét – folytatta elmélkedését a pápa. – A világban több a háború, mint a béke; sok a háborúskodás, a széthúzás, a gyűlölet, a kizsákmányolás. Nincs béke. Mit tehetek én azért, hogy segítsek békét teremteni a világban? „De atyám, a világ oly messze van!” De én mit teszek azért, hogy béke legyen a lakónegyedben, az iskolában, a munkahelyen? Keresem az ürügyet, hogy háborúskodjak, gyűlölködjek, kibeszéljem a másikat? Mert ez a háború! Szelíd vagyok? Igyekszem hidakat építeni? Nem ítélkezem? – sorolta a kérdéseket a Szentatya; majd a gyerekekről szólt. Kérdezzük meg őket is: „Mit csinálsz az iskolában? Amikor egy társadat nem kedveled, kicsit utálatos vagy gyenge, akkor kiközösíted és bántod, vagy békét teremtesz? Próbálsz békülni? Megbocsátasz mindent?”

Legyünk a béke kézművesei advent idején, készülve az Úr eljövetelére, aki a béke fejedelme! – buzdított a pápa. – A béke mindig halad előre, soha nem áll meg, termékeny. A lélektől indul, aztán oda tér vissza, miután bejárta a békítés útját. Amikor békét teremtünk, kicsit úgy teszünk, mint Isten, aki békét akart köztünk, és megbocsátott nekünk. Elküldte saját Fiát, hogy békét tegyen, hogy a béke fejedelme legyen. Mondhatná valaki: „De atyám, én nem tanultam, hogyan kell békét teremteni; nem vagyok tapasztalt ember, nem tudom; fiatal vagyok, nem tudom, hogy kell…” Jézus az evangéliumban elmondja, hogyan kell viselkednünk: „Áldalak téged, Atyám, mennynek és földnek Ura, mert elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és a kicsinyeknek jelentetted ki.” Te nem tanultál, nem vagy tudós… Légy kicsiny, légy alázatos, szolgáld a többieket! Légy kicsiny, és az Úr megadja majd neked a képességet, hogy rájöjj a béketeremtés módjára, és erőt is ad hozzá.

Advent időszakában imádkozzunk a béketeremtésért, hogy békében éljünk a lelkünkben, a családban, a környezetünkben. És valahányszor azt látjuk, hogy fölüti a fejét egy kis háború lehetősége – akár otthon, akár az iskolában, a munkahelyen –, álljunk meg, és igyekezzünk békét teremteni. Soha ne sebezzük meg a másikat! Soha! „Atyám, hogy kezdjek neki ennek, hogy ne sebezzek más másokat?” Úgy, hogy nem mondasz róla rosszat a háta mögött, ne lődd ki az első ágyúgolyót. Ha mindannyian csak ennyit tennénk, nem beszélnénk ki másokat, akkor a béke előrehaladna – hangsúlyozta a Szentatya.

Az Úr készítse föl szívünket a béke fejedelmének születésére, karácsonyra! Mi is vegyük ki a részünket a béketeremtésből: szívünkben, lelkünkben, családunkban, az iskolában, a lakónegyedben, a munkahelyen. Legyünk a béke emberei! – zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria