Ferenc pápa liturgikus programjai februártól áprilisig

Ferenc pápa – 2015. január 28., szerda | 9:57

A Pápai Ház Prefektúrája közzétette a Szentatya liturgikus szertartásainak naptárát az elkövetkező három hónapra.

Ferenc pápa február 2-án, hétfőn, Urunk bemutatásának ünnepén, a megszentelt élet 19. világnapján a Szent Péter-bazilikában délután fél 6-kor szentmisét mutat be a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregáció tagjaival.

Február 8-án, évközi ötödik vasárnap délután 4 órakor a pápa lelkipásztori látogatást tesz a Szent Mihály főangyalról nevezett plébánián, mely Róma Pietralata nevű, észak-keleti városnegyedében található.

A Szentatya február 14-én, szombaton délelőtt 11 órakor szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában, illetve nyilvános, rendes konzisztóriumot tart az új bíborosok kreálása és egyes szentté avatási eljárások ügyében.

Másnap, február 15-én, évközi hatodik vasárnap a Szent Péter-bazilikában délelőtt 10 órai kezdettel szentmisét mutat be az új bíborosokkal.

Ferenc pápa február 18-án, hamvazószerdán a római Szent Anzelm-bazilikából délután fél 5-kor bűnbánati körmenetet vezet a Szent Szabina-bazilikához. Ott 5 órakor szentmisét mutat be, illetve sor kerül a hamuszentelés és a hamvazás szertartására.

Február 22-én, nagyböjt első vasárnapján a Róma környéki hegyekben található Ariccia városában megkezdődik a lelkigyakorlat a pápa és a Római Kúria tagjai számára. A lelkigyakorlat február 27-én, pénteken ér véget.

* * *

Március 8-án, nagyböjt harmadik vasárnapján délután 4 órakor Ferenc pápa lelkipásztori látogatást tesz a Legszentebb Megváltóról nevezett plébánián, amely Róma Tor Bella Monaca nevű külvárosi negyedében található.

A  pápa március 13-án, pénteken délután 5 órakor a Szent Péter-bazilikában bűnbánati liturgiát vezet.

A Szentatya március 21-én, szombaton lelkipásztori látogatást tesz Nápolyban és Pompejiben.

Március 29-én, virágvasárnap délelőtt fél 10 órakor a pápa a Szent Péter téren megáldja a pálma- és olajfaágakat, majd a hagyományos körmenet végén szentmisét mutat be Urunk szenvedésének emlékére.

* * *

Nagycsütörtökön, április 2-án délelőtt fél 10-kor a Szentatya a Szent Péter-bazilikában krizmaszentelő misét mutat be.

Nagypénteken, április 3-án délután 5 órakor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti az igeliturgiát, elvégzi a kereszthódolat és a szentáldozás szertartását. Este negyed 10-től a Colosseumnál vezet keresztúti ájtatosságot.

Nagyszombaton, április 4-én  este fél 9-kor a pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a húsvéti vigília szertartását.

Április 5-én, húsvétvasárnap délelőtt negyed 11-kor Ferenc pápa szentmisét mutat be a Szent Péter-bazilikában, majd délben a bazilika központi erkélyéről urbi et orbi áldását adja Róma városára és a földkerekségre.

A pápa húsvét második vasárnapján (az Isteni Irgalmasság vasárnapján), április 12-én délelőtt 10 órakor szentmisét mutat be az örmény rítusú híveknek a Szent Péter-bazilikában.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria