Ferenc pápa a Lourdes-i Szűzanya oltalmába ajánlotta a francia főpásztorokat

Ferenc pápa – 2022. november 8., kedd | 17:30

Pietro Parolin bíboros október 27-i keltezéssel üzenetet intézett a francia püspökökhöz novemberi plenáris ülésük alkalmából. A Francia Püspöki Konferencia elnökének, Éric de Moulins-Beaufort reimsi érseknek címzett levelében a szentszéki államtitkár a Szentatya imáiról, testvéri és lelki támogatásáról biztosítja a főpásztorokat. A pápa arra buzdítja őket, fordítsanak gondot a legtörékenyebbekre.

Egy olyan időszakban, amikor a franciaországi egyházat ismét megrázza az egyes lelkipásztorok által elkövetett visszaélések tragédiája, a pápa arra hívja a főpásztorokat, hogy szegezzék tekintetüket Krisztus keresztjére, és ne csüggedjenek, hanem tartsanak ki abban a bizonyosságban, hogy a Szentlélek kíséri erőfeszítéseiket – írja levelében Parolin bíboros államtitkár.

Ferenc pápa tisztában van a püspökök eltökélt szándékával, hogy visszaadják a francia helyi egyháznak valódi missziós arcát, és arra buzdítja őket, hogy bátran és megfontoltan haladjanak előre. Ma minden korábbinál jobban arra kaptak meghívást, hogy odahajoljanak Isten népének sebeihez, elsősorban ezeknek a visszaéléseknek az áldozataihoz, és mindazokhoz, akiket ezek az események megbotránkoztattak és csalódottá tettek. Ez különösen vonatkozik a papjaikra, akiknek gyönyörű szolgálatát meggyalázták és még nehezebbé tették, és akiknek ma még nagyobb szükségük van a főpásztorok közelségére – olvasható Pietro Parolin bíboros levelében.

A szentszéki államtitkár ezután azokra a személyekre hívja fel a francia püspökök figyelmét, akiket megzavart a Traditionis custodes kezdetű motu proprio, amelynek gyakorlati megvalósítása munkájuk részét alkotja. A Szentatya a legnagyobb gondoskodásra és atyai szeretetre szólítja a francia főpásztorokat ezen személyek iránt, különös tekintettel a fiatalokra, legyenek papok vagy világi hívek, akik gyakran megsebzett bárányok, és akiket el kell kísérni, meg kell hallgatni, és akikre időt kell szentelni.

Ferenc pápa 2021. július 16-án tette közzé Traditionis custodes kezdetű apostoli levelét, amely újraszabályozza az 1970-es reform előtti római liturgia használatát.

A francia főpásztorok feladata továbbra is a törékenyebbekről való gondoskodás és tisztelet, miközben meg kell fontolniuk, hogyan segíthetnék társadalmukat az élet végére vonatkozó igazságos törvények meghozatalában – fogalmaz levelében Pietro Parolin bíboros. – A Szentatya azért imádkozik, hogy jöjjön létre országukban olyan vita, mely minden ideológia igazságán alapszik, és hogy a püspökök hangja meghallgatásra találjon.

Levele végén Pietro Parolin bíboros arról biztosítja a francia főpásztorokat, hogy Ferenc pápa tudatában van az aktuálisan tárgyalt témák nehézségének és jelentőségének, ezért a Szentlélek ajándékait kéri számukra. A Szentatya a Lourdes-i Szűzanya és Franciaország összes szentjének közbenjárására bízza mindnyájukat, és szívből jövő áldását adja az őszi plenáris ülésüket tartó francia főpásztorokra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria