Ferenc pápa részvétét fejezte ki William Joseph Levada bíboros halála miatt

Ferenc pápa – 2019. szeptember 28., szombat | 11:18

Szeptember 27-én vettek búcsút az előző nap a Vatikánban elhunyt William Joseph Levada bíborostól. A Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa vezette a végső ajánlást és a búcsúvételt. Ugyanezen a napon a Szentatya részvéttáviratot küldött az elhunyt bíboros utódának, Salvatore Cordileone San Franciscó-i érseknek.

Szeptember 27-én délelőtt a vatikáni Szent Péter-bazilika Cathedra Petri oltáránál mutattak be gyászmisét William Joseph Levada lelki üdvéért, majd sor került a temetési szertartásra. A gyászszertartást Tarcisio Bertone bíboros végezte. Búcsúbeszédében a keresztény életállapot örökös készenlétéről szólt, mely hasonlatos ahhoz az órához, melynek számlapján a tizenkét számot tizenkét betű helyettesíti, egy latin nyelvű kijelentés jegyében: „Vado ad Patrem” (az Atyához megyek).

A gyászszertartás végén Ferenc pápa vezette a végső ajánlást és a búcsúvételt. Az eseményen Edgar Peña Parra érsek, helyettes államtitkár és Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa is jelen volt.

*

A Szentatya szeptember 27-én este részvéttáviratot küldött  Salvatore Cordileone San Franciscó-i érseknek, melyben „végtelen hálával emlékezik az elhunyt főpásztor szolgálatának főként utolsó időszakára”.

A pápa szomorúan értesült a Hittani Kongregáció emeritus prefektusa, egykori San Franciscó-i érsek halálhíréről; mély együttérzéséről biztosítja jelenlegi utódát, az érsekség híveit és papjait.

Ferenc pápa megemlékezik Levada bíboros szolgálatának különböző állomásairól, melyeken hozzájárult a hitoktatás, az egyházvezetés és a Szentszék apostoli missziója szolgálatához. A Szentatya a hívekkel együtt a mennyei Atya végtelen irgalmasságába ajánlja az elhunyt nemes lelkét. A gyászolók számára Isten vigasztaló áldását kéri.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria