Ferenc pápa részvéttáviratot küldött az USA-ba a Hawaiit sújtó tűzvész miatt

Ferenc pápa – 2023. augusztus 12., szombat | 18:00

Napok óta tartó súlyos tűzvész pusztít a Hawaii-szigetcsoport Maui szigetén, aminek következtében sajtójelentések szerint már több mint hetvenen vesztették életüket. Ferenc pápa augusztus 11-én, pénteken részvéttáviratban fejezte ki együttérzését az érintettekkel és hozzátartozóikkal, imádkozik az elhunytakért és a mentési munkálatokban résztvevőkért.

Augusztus 11-én, pénteken Ferenc pápa – Pietro Parolin bíboros aláírásával – részvéttáviratot küldött Cristophe Pierre érseknek, az Egyesült Államok apostoli nunciusának, hiszen Hawaii az USA 50. tagállama. Ferenc pápa mélységes szomorúsággal értesült arról, hogy a Hawaii-szigetcsoport Maui szigetén kitört tűzvész milyen sok ember életét követelte és mennyi anyagi kár keletkezett. Táviratában szolidaritását fejezi ki mindazokkal, akik a tragédia következtében szenvednek, különösen azokkal, akiknek szerettei meghaltak vagy eltűntek.

A Szentatya imádkozik az elhunytak lelkiüdvéért, a sérültekért és azokért, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek, valamint a mentési munkálatokban részt vevő egységekért. Lelki közelségének zálogaként a Szentatya szívből küldi az erősség és a béke Mindenható Istenének áldását Maui szigetének egész népére.

Hírügynökségi jelentések szerint már több mint hetven halottja van a Hawaii-szigeteken pusztító tűzvésznek, de félő, hogy ez a szám tovább emelkedik, ugyanis több mint ezer eltűnt embert keresnek és a lángokat sem sikerült még teljesen megfékezni. Az Egyesült Államok elnöke ígéretet tett arra, hogy minden lehetséges segítséget megad a katasztrófa sújtotta területen élőknek, a haditengerészet és a hadsereg megfelelő egységeit az ott élők megsegítésére küldi, és felszabadította erre a célra a szövetségi segélyalapokat.

Most a legfontosabb feladat a tűz mielőbbi eloltása és a lakosok, valamint a turisták evakuálása. A lángok megfékezését azonban különösen nehézzé teszik a Hawaii térségében pusztító Dora hurrikán 100 kilométeres széllökései. A tűzvészben több száz lakóház leégett, köztük a Maui szigeti Lahaina település történelmi belvárosában található régi épületek (képünkön). A szigetcsoport repülőterei tele vannak turistákkal és helyi lakosokkal, akik szeretnének elmenekülni a szigetekről, de a mostoha időjárás miatt sok járat nem is tud felszállni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria