Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Telesphore Toppo bíboros halála kapcsán

Ferenc pápa – 2023. október 10., kedd | 9:41

Ferenc pápa október 5-én részvéttáviratot küldött Ráncsí jelenlegi érsekének, miután az indiai egyház elöljárói bejelentették Telesphore Placidus Toppo bíboros, a rancsíi főegyházmegye emeritus érsekének halálát, aki hosszú betegség után kórházban hunyt el.

Ferenc pápa október 5-én részvéttáviratot küldött Felix Toppónak, Rancsí érsekének, amelyben hangsúlyozta, hogy szomorúan értesült a főegyházmegye emeritus főpásztorának, Telesphore Toppo bíborosnak a haláláról. A 84 éves Telesphore Toppo bíborost három hónapja szállították kórházba, és október 4-én hunyt el.

Részvéttáviratában a Szentatya együttérzését fejezte ki az érsekség papjainak, szerzeteseinek és világi híveinek, és velük együtt ajánlotta a bíboros „nemes lelkét Isten, a mennyei Atyánk végtelen irgalmába”. „Nagy hálával emlékezem vissza a néhai bíboros éveire, a dumkai és a ráncsíi egyházmegyében végzett odaadó papi és püspöki szolgálatára, valamint az indiai egyház és az Apostoli Szentszék tevékenységeihez való hozzájárulására” – írta a pápa. Felidézte a néhai bíboros buzgalmát az evangélium terjesztésében, „a szent Eucharisztia iránti odaadását, továbbá a szegények és rászorulók nagylelkű lelkipásztori gondozását”. Részvéttáviratát azzal zárta Ferenc pápa, hogy imáiról biztosította mindazokat, akik a feltámadás biztos reményében gyászolják Toppo bíboros halálát, és áldását adta rájuk „a vigasz és a béke zálogaként az Úrban”.

Ráncsí segédpüspöke, Theodore Mascarenhas közleményt adott ki, amely szerint a főegyházmegye katolikusai „mindig is hálásak lesznek Toppo bíborosnak a Csota Nágpur-i helyi egyház fejlődéséhez nyújtott hatalmas hozzájárulásáért”.

Telesphore Toppót II. János Pál pápa kreálta bíborossá 2003-ban. Ő volt az első bíboros az északi missziós területről és az első az őslakos indiai törzsi közösségből, aki a bíborosi kollégium tagja lett.

Halálával megváltozott a bíborosi kollégium összetétele: a 241 bíboros közül 136 a pápaválasztó és 105 a nem választó, azaz a 80 év feletti bíboros.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria