Ferenc pápa: Újra fel kell fedezni a szentségimádás értékét

Ferenc pápa – 2023. június 20., kedd | 15:01

Ferenc pápa június 19-én, hétfőn újra kezdte az audienciák sorát a Vatikánban, miután múlt pénteken hazatért a Gemelli-klinikáról, ahol műtétje után lábadozott. Elsőként az Amerikai Egyesült Államok eucharisztikus kongresszusának szervezőit fogadta. Hozzájuk intézett beszédében az Oltáriszentség értékére, a felebarát szeretetére és a csöndes szentségimádás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A csodálatos kenyérszaporításról szóló evangéliumi jelenetből kiindulva Ferenc pápa megállapította: ezzel a csodával Jézus egy másfajta éhséget ültetett el tanítványai szívében, az örökkévalóságra irányuló éhséget, amelyet az Eucharisztia képes csillapítani.

Az eucharisztikus kongresszus feladata, hogy segítsen újra megértetni a katolikusokkal e szentség valóságát, ami szorosan összefügg a szentségimádás gyakorlatával – mondta a Szentatya. – Modern világunkban úgy tűnik, hogy elveszett a csendes imádság, kevesen tudják, hogy mi az. Ezért az eucharisztikus kongresszus szervezőinek és a püspököknek a feladata, hogy a híveket megtanítsák a szentségimádásra.

„Papság nélkül nincs Eucharisztia” – idézte Szent II. János Pál szavait Ferenc pápa. Nem érthetjük meg és nem élhetjük át teljesen az Oltáriszentséget, amíg zárva a szívünk testvéreink előtt, különösen a szegények, a szenvedők, tévelygők előtt – hangsúlyozta a Szentatya. – Akiket mindenképpen látogatnunk kell mindig, azok az idősek, akik a nép bölcsességét adják; valamint a betegek, akikben felismerjük a szenvedő Krisztust.

Csak akkor tanúskodunk hitelesen az evangélium öröméről és átalakító szépségéről, ha felismerjük, hogy az Eucharisztiában ünnepelt szeretetet nem tarthatjuk meg magunknak, hanem meg kell osztanunk mindenkivel – zárta beszédét a pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria