Ferenc pápa üzenete a párizsi békefórumra: A békét meghallgatással építjük, nem fegyverekkel

Ferenc pápa – 2023. november 13., hétfő | 20:50

A november 10–11-én tartott 6. Párizsi Békefórumra küldött üzenetében Ferenc pápa kijelentette, hogy „egyetlen háború sem éri meg annak az anyának a könnyeit, aki látja, hogy megölik a gyermekét”.

Ferenc pápa üzenetet küldött a 6. Párizsi Békefórumra, amelyben hangsúlyozza, hogy a békét „nem fegyverekkel építjük, hanem türelmes odafigyeléssel”. A fórum keretében kormányképviselők, nemzetközi szervezetek és civil társadalmi csoportok vesznek részt a kétnapos megbeszélésen. A Pietro Parolin bíboros államtitkár által aláírt üzenetet Celestino Migliore érsek, Franciaország apostoli nunciusa olvasta fel a résztvevőknek. Ebben Ferenc pápa rámutatott, hogy a párbeszéd nélkülözhetetlen a békefolyamatokhoz, és hangsúlyozta a béke és az emberi jogok tisztelete közötti szoros kapcsolatot.

A pápa üzenetében nyomatékosította, hogy a békét „nem fegyverekkel építjük, hanem türelmes meghallgatással, párbeszéddel és együttműködéssel, amelyek továbbra is a viták megoldásának egyedüli eszközei, s amelyek méltók az emberi személyhez”. Ezért Ferenc pápa szerint a párizsihoz hasonló fórumoknak, „amelyek küldetése az összes kontinens közötti párbeszéd erősítése”, fontos szerepük van egy „igazságosabb, egységesebb és békésebb világ felépítésében”. Majd reményét fejezte ki, hogy a fórum „őszinte párbeszédet fog ösztönözni, amely mindazok kiáltásának meghallgatásán alapul, akik szenvednek”.

A pápa üzenetében hangsúlyozta, hogy „miközben megerősítjük a törvényes védelemhez való elidegeníthetetlen jogot és a veszélyben lévők védelmének felelősségét”, el kell ismernünk, hogy a háború mindig vereség az emberiség számára.

„Egyetlen háború sem éri meg egy anya könnyeit, aki látja, hogy gyermekét megnyomorítják vagy megölik. Egyetlen háború sem éri meg egyetlen emberi lény elvesztését sem, aki a Teremtő hasonlatosságára teremtett szent lény. Egy háború sem éri meg közös otthonunk megmérgezését. Egyetlen háború sem éri meg azoknak a kétségbeesését, akik kénytelenek elhagyni országukat.”

Ferenc pápa üzenetében a béketeremtés és az emberi jogok szoros kapcsolatára is rávilágított: „A tartós béke mindennap az emberi méltóság és az alapvető jogok elismerése, tiszteletben tartása és előmozdítása révén épül fel.” A Szentatya ugyanakkor megjegyezte, hogy bár 2023-ban ünneplik az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata születésének 75. évfordulóját, még mindig „minden kontinensen emberek milliói vannak megfosztva az élethez, valamint a testi és lelki épséghez való alapvető és elsődleges joguktól”, hiszen az ivóvízhez, ételhez, a vallásszabadsághoz, az egészséghez, a lakhatáshoz, a minőségi oktatáshoz és a tisztességes munkához való jog olyan jog, amelyet gyakran nem biztosítanak, pedig szükségesek a tartós világbéke megteremtéséhez.

Üzenete végén Ferenc pápa azon reményének adott hangot, hogy a 6. Párizsi Békefórumon zajló eszmecsere „gazdag és gyümölcsöző” lesz. „Tegyék lehetővé, hogy mindenkit meghallgassanak és mindenkivel találkozhassanak sokszínűségük gazdagságában, hogy előmozdítsák a béke kultúráját, és valódi előrelépést érjünk el a testvériség építése felé.”

Az üzenet teljes szövege olasz, angol és francia nyelven ITT olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Paris Peace Forum

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria