Ferenc pápa üzenetet küldött a Szent Hedvig által 625 éve alapított krakkói egyetemnek

Ferenc pápa – 2022. január 14., péntek | 16:34

A krakkói Jagelló Egyetem teológiai karának jogutódja, a II. János Pál Pápai Egyetem fennállásának 625. évfordulóját ünnepli idén. Ferenc pápa üzenetet küldött az intézmény nagykancellárjának, Marek Jędraszewski krakkói érseknek január 6-án, vízkereszt ünnepén.

A pápa üzenetében felelevenítette a jeles intézmény történelmét, amely IX. Bonifác pápa 1397. január 11-én kiadott, Eximiae devotionis affectus kezdetű bullájával kezdte meg működését Hedvig lengyel királynő és férje, Ulászló lengyel király kérésére.

Az intézet 1974-ben megkapta a megtisztelő pápai (pontifica) címet. 1981. december 8-a fordulópont volt a krakkói teológiai kar történetében: ekkor alakult meg az immár önálló krakkói Pápai Teológiai Akadémia. 2009-ben XVI. Benedek szeretett elődje emlékére nevezte el az intézményt II. János Pál Pápai Egyetemnek.

Ferenc pápa hálát ad üzenetében Istennek az egyetem több mint hat évszázadnyi működéséért, amely elősegítette a tudományos és módszertani eredményeket, ugyanakkor a spirituális fejlődést is az alapítóknak, a professzoroknak és a hallgatóknak köszönhetően. A történelem, amelyre az egyetem jelene épül, jelentős, ugyanakkor kihívással teli.

Korunkban nem szabad megfeledkezni a hagyományokról, közben reménnyel kell a jövőbe tekinteni és azt megalkotni

– hangsúlyozza Ferenc pápa.

Az egyetem mottója Máté evangélista szavait idézi: „Menjetek tehát, és tegyetek tanítvánnyá minden népet” (Mt 28,19), ami kifejezi, hogy küldetése a kinyilatkoztatás tartalmának tudományos megfontolása klasszikus és kortárs módszereket felhasználva. Szent II. János Pál pápa hangsúlyozta egy olyan gondolkodásmód szükségességét, amelyen keresztül az egyetemi környezet képes csatlakozni az Egyház küldetéséhez, azaz Krisztus üzenetének hirdetéséhez a világban.

Ezért tehát az évszázados hagyományokhoz hűen fejtsétek meg az idők jeleit, bátran nézzetek szembe az új kihívásokkal az evangélium igazságának hatékony hirdetése érdekében embertársaitok és a világ számára

– buzdít Ferenc pápa.

A Szentatya azt kívánja az egyetemnek, hogy az új keresztény nemzedékek nevelésének helyszíne tudjon lenni nemcsak a tudományos oktatáson és az igazság keresésén, hanem a hit megélésnek tanúságtételén keresztül is. A pápa annak a reményének is hangot ad üzenetében, hogy

olyan közösség legyen az egyetem, ahol a tudás elsajátítása társul az emberi méltóság elősegítésével Isten szeretetének jegyében, és ahol a szívek nevelése által megnyílik az út afelé, amely soha nem múlik el.

A fiataloknak megvannak az álmaik és a céljaik – mutat rá Ferenc pápa. – A katolikus egyetemnek segítenie kell a fiatalokat abban, hogy meg tudják valósítani ezeket az álmokat az igazságot, a jót és a szépet követve, amelyek Istenből fakadnak. Az egyetem szolgálatára szüksége van a lengyel egyháznak és az egész világnak, ezért felelősségteljes módon vigyétek ezt tovább, hűen mottótokhoz.

A Szentatya üzenete végén imáiról biztosította az egyetem nagykancellárját, rektorát, professzorait, hallgatóit és minden intézményi dolgozót, és Szent Hedvig lengyel királynő, a fakultás alapítója, valamint Szent II. János Pál pápa közbenjárását kérve apostoli áldását küldte mindenki számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria