Ferenc pápa videoüzenetben szólt a Scholas Occurrentes fiataljaihoz

Ferenc pápa – 2019. november 5., kedd | 11:52

Videoüzenetben fordult Ferenc pápa a Scholas Occurrentes nemzetközi találkozója résztvevőihez, akik Mexikóvárosban gyűltek össze október 28. és 31. között.

A mexikóvárosi Izraelita Kollégiumban tartott konferenciát együtt szervezte a Scholas Occurrentes és a World ORT hálózat, amely a Scholas Occurrenteshez hasonlóan neveléssel és szakmai képzéssel foglalkozik. Első találkozójukat 2016-ban a Vatikánban tartották, majd 2017-ben Jeruzsálemben, 2018-ban Argentínában rendezték meg nemzetközi összejövetelüket.

Ferenc pápa a mostani találkozóra küldött spanyol nyelvű videoüzenetében a halál értelmezéséről beszélt, kapcsolódva a fiatalok bátor témafelvetéséhez. Elmondta, a halálról nem szabad megfeledkezni az ember életében, hiszen a halál mint határérték ad lehetőséget az élet megbecsülésére.

Az a kultúra, amely megfeledkezik a halálról, kezd meghalni belülről. Aki megfeledkezik a halálról, már halni kezd

– fogalmazott videoüzenetében a Szentatya.

„Ahogy a szavak a csendből születnek és ott végződnek, miközben lehetővé teszik számunkra üzenetük megértését – így van ez magával az élettel is.” „Lehet, hogy ez paradox módon hangzik, de a halál teszi lehetővé számunkra, hogy az élet élő maradjon” – szólt a pápa üzenete.

„A vég, a befejezés teszi lehetővé, hogy megírjunk egy történetet, hogy megfessünk egy képet, hogy két test átölelje egymást. De figyelem, befejezés nemcsak a (dolgok) végén van! Talán figyelmet kellene fordítani minden kicsi befejeződésre, véget érésre a hétköznapi életben. Nemcsak a történet végére, amiről soha nem tudjuk, mikor következik be, hanem minden szó, minden csend, minden oldal végére, amit éppen írunk. Csak a pillanat tudatában lévő élet teljesedik be, és így adódik, hogy ez a pillanat örök lesz.”

Ferenc pápa a Scholas Occurrentes és a World ORT szervezet fiataljaihoz intézett beszédében hangsúlyozta, hogy „a halál emlékeztet bennünket arra, hogy nem tudunk minden lenni, mindent felfogni és mindent megérteni”. „Pofon ez mindenhatóságunk ábrándjának.” „Arra tanít minket, hogy kezdettől fogva mindörökké van valaki ott, aki fenntartja ezt. A vég előtt és után.”

„Háromféle halál van – szögezte le a pápa –, mely miközben kiüresít, élettel tölt el minket. Először minden pillanat halála, aztán az ego halála, míg végül a világ halála, ami helyet ad egy új világnak.” „Ha nem a halálé az utolsó szó – zárta üzenetét Ferenc pápa –, akkor ez azért van, mert megtanultunk meghalni egy másikért”.

*

A mexikóvárosi találkozóra a világ 60 városa küldte el több mint 250 képviselőjét. A Scholas Occurrentes pápai jogú nemzetközi intézmény, melyet Ferenc pápa alapított, és jelenleg a világ 190 országában működik. A Szentatya a Scholast kezdettől fogva olyan lehetőségnek tartotta, mely konkrét választ ad korunk kihívásaira, és amelynek feladata a másik ember iránti nyitottságra nevelés, egy darabjaira tört, atomizált és jelentését vesztett világban a másik meghallgatása, a töredékek összegyűjtése és egy új kultúrának: a párbeszéd kultúrájának megteremtése.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria