Harmadszor telefonált Ferenc pápa Brazíliába a járvány idején

Ferenc pápa – 2020. június 11., csütörtök | 16:29

A brazíliai Aparecida érsekét, Orlando Brandest június 10-én hívta fel az egyházfő telefonon, hogy imáiról biztosítsa. A pápa kifejezte szeretetét, szolidaritását a brazil népnek a járvány idején, amely eddig közel 40 ezer áldozatot követelt a dél-amerikai országban. Arra buzdította őket, hogy kérjék országuk védőszentje, az Aparecidai Szűzanya közbenjárását e nehéz helyzetben.

„Mondja meg a brazil népnek, hogy nemcsak imádkozom értük, de mindig szívemben hordozva kísérem őket” – elevenítette fel az aparecidai érsek a Szentatya szavait egy interjúban. Orlando Brandes nagy ajándéknak nevezte a pápai gesztust úrnapja ünnepének vigíliáján (a világegyházban idén június 11-én tartják úrnapját, míg hazánkban az azt követő vasárnap, június 14-én – A szerk.). A Szentatya arra buzdított, hogy a brazilok bízzák magukat az Aparecidai Szűz Máriára, akinek ő is nagy tisztelője.

2016 szeptembere óta a vatikáni kertekben is helyet kapott szobrának másolata, így még közelebb érzi magához a pápa az Aparecidai Szűzanyát. Brandes érsekkel folytatott telefonbeszélgetésében Ferenc pápa felidézte látogatásait a leghíresebb brazil kegyhelyen: 2007-ben részt vett ott a Latin-amerikai és Karib-tengeri Püspöki Konferenciák Tanácsának V. Kongresszusán, majd 2013-ban a Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozó alkalmával is ellátogatott a híres Mária-kegyhelyre. „Emlékszem, hogy ölembe vettem a Madonnát, vagyis Édesanyánkat. Azt javaslom mindannyiótoknak, hogy legyetek az Aparecidai Édesanyánk karjaiban” – kérte a pápa.

A telefonbeszélgetés során Ferenc pápa megemlékezett a jezsuita Szent Giuseppe Anchieta atyáról is, akit 2014-ben avatott szentté, és akinek június 9-én tartja az Egyház liturgikus emléknapját. A beszélgetés végén a pápa arra ösztönözte a brazilokat, hogy legyenek bátrak és a hit emberei. Áldását küldte a népre, és imákat kért szolgálatáért.

A járvány kezdete óta Ferenc pápa több alkalommal is telefonált már Brazíliába. Április 25-én Leonardo Steiner manausi érseket, majd május 9-én Odilo Pedro Scherer São Pauló-i érseket, bíborost hívta fel, hogy kifejezze nekik szolidaritását. „Ezekkel a telefonhívásokkal a pápa éreztette, hogy velünk dobog a szíve, és atyaként kísér bennünket utunkon” – nyilatkozta Brandes érsek.

A brazíliai Aparecidát évente közel nyolcmillió zarándok keresi fel, hogy lerója tiszteletét Szűz Mária előtt. A São Paulo közelében fekvő helyen 1717. október 12-én három halász talált egy Mária-szobrocskát a hálójában. Az Aparecidai Fekete Madonnának hamarosan csodatévő erőt tulajdonítottak. A szobrot először egy erre a célra kialakított kis kápolnában helyezték el, majd 1834-ben bazilikát építettek neki, hogy a megnövekedett számú hívők tömegeit be tudják fogadni. Miután ez a templom is kicsinek bizonyult, 1955-ben újabb bazilika került a helyére, mely 173 méteres hosszával és 168 méteres szélességével a világ legnagyobb templomai közé tartozik. Az Aparecidai Miasszonyunk 1929 óta Brazília védőszentje. 2017-ben – a szobor megtalálásának 300. évfordulóján – 13 millió zarándok kereste fel a kegyhelyet.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria