Izraeli túszok hozzátartozóit fogadta Ferenc pápa a Vatikánban

Ferenc pápa – 2024. április 10., szerda | 16:30

A Hamász által október 7-én elrabolt emberek hozzátartozóinak küldöttségét fogadta Ferenc pápa április 8-án, hétfőn délelőtt az Apostoli Palotában. A közel egyórás találkozóra pontosan hat hónappal az Izrael ellen október 7-én elkövetett brutális támadás után került sor, amely több mint 1100 ember halálát okozta. Ugyanazon a napon 240 embert – köztük nőket, időseket és gyerekeket – is elraboltak.

Ferenc pápa korábban már találkozott izraeli túszok hozzátartozóinak és Gázában élő palesztinok rokonainak egy-egy csoportjával. „Ferenc pápa lelki közelségét kívánta kifejezni mindegyikük szenvedése miatt” – nyilatkozta akkor – 2023. november 22-én – Matteo Bruni szentszéki szóvivő. A pápa számtalanszor tett felhívást a túszok szabadon bocsátására nyilvános megnyilatkozásaiban, valamint a gázai tűzszünet érdekében, illetve azért is felemelte hangját, hogy a palesztin lakosság humanitárius segítségnyújtásban részesülhessen. Ezek a konfliktus megoldásának sürgős és szükséges feltételei.

A Rómába érkezett delegáció tagjai között ott volt Bezalel Shnaider, Shiri Bibas nagynénje, akit 4 éves és 9 hónapos gyermekeivel, Ariellel és Kfirrel együtt raboltak el. A túszok közül Kfir a legfiatalabb, aki a rabságban már betöltötte élete első évét. A pápai audiencián jelen volt továbbá Gal Dalal, a Supernova Fesztivál egyik túlélője, valamint a támadás során elrabolt 22 éves Guy testvére, és édesanyjuk, Merav Gilboa Dalal. Részt vett a vatikáni találkozón Naama Miran, a 46 éves Omri Miran nővére, akit a Nir Oz kibucból raboltak el; Lee Yam Berger, egy katonai szolgálatot teljesítő 19 éves fiatal lány, Agam ikertestvére, akit a Nahal Oz katonai bázisról hurcoltak el. Jelen volt az unokatestvérük, Sarah Waxman Bakshi is. Ott volt a cogati katonai bázisról elhurcolt katona, Tamir édesapja és nővére, Alon és Amit Nimrodi is.

Az Olaszországba érkezett delegáció napirendjén a pápával való találkozó mellett az olasz intézmények és az ország zsidó közösségeinek képviselőivel való találkozó is szerepelt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria