Kinevezték az új camerlengo bíborost

Ferenc pápa – 2019. február 14., csütörtök | 15:10

Ferenc pápa az ír-amerikai Kevin Joseph Farrell bíborost, a Világiak, Család és Élet Kongregációjának prefektusát nevezte ki az Egyház új camerlengójának, bíboros kamarásának február 14-én.

Kevin Joseph Farrell Jean-Loius Tauran bíborost követi a camerlengói tisztségben, aki 2015 tavaszától 2018. július 5-én bekövetkezett haláláig töltötte be ezt a pozíciót. 

A Római Katolikus Egyház camerlengójának feladata felügyelni az Apostoli Kamarát. A Szentszék vagyonát hivatott kezelni az apostoli szék megüresedésének idején, ilyenkor mintegy „miniszterelnöki” funkciókat lát el. A camerlengo állapítja meg hivatalosan a pápa halálát, összetöri a halászgyűrűt, és lepecsételi a pápai magánlakosztályt. Ezt követően ő szervezi a bíborosi kollégium és a Vatikán életét. Ő állapítja meg a bíborosi gyűlések időpontját, szervezi a pápa temetését és magát a konklávét. Nyolcvanéves korában a camerlengo megbízatása megszűnik, ahogy az Apostoli Kamarán kívül a Kúria minden hivatalnoka esetében. A camerlengo utódját a pápa nevezi ki, illetve széküresedés idején a bíborosok testülete választja meg ideiglenes jelleggel, és később az új pápa erősíti meg tisztségében.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria