Romániában a lakosság közel kétharmada fontosnak tartja a pápalátogatást

Ferenc pápa – 2019. május 17., péntek | 13:33

Egy felmérés szerint a Romániában élők csaknem kétharmada fontosnak ítéli meg hazája számára Ferenc pápa romániai látogatását – közölte május 16-án elektronikus kiadásában az Adevarul napilap.

Az Adevarul román napilap az Inscop közvéleménykutató intézet felmérését idézte csütörtöki híradásában. A felmérés a Román Tudományos Akadémia egy intézetének a megrendelésére készült.

A válaszadók 61 százaléka úgy véli, hogy hazája számára fontos a pápalátogatás; 23,3 százalékuk válaszolta azt, hogy nem fontos Románia számára az esemény; 15,7 százalékuk nem akart vagy nem tudott válaszolni.

A megkérdezettek 77,4 százaléka tartja magát vallásosnak; 16,5 százalékuk azt vallotta magáról, hogy nem vallásos. Románia lakosságának mintegy 87 százaléka ortodox.

A Szentatya május 31. és június 1. között látogat Romániába. Legutóbb, húsz évvel ezelőtt II. János Pál pápa járt Romániában, de csak Bukarestben. Ferenc pápa a fővároson kívül Csíksomlyót, Jászvásárt s Balázsfalvát, a román görögkatolikusokat is felkeresi. A Szentatya Dániel ortodox pátriárkával is találkozik, akivel közösen fog imádkozni a román ortodoxok új székesegyházában, a Nemzeti Megváltás-katedrálisban.

Ferenc pápa romániai látogatása elsősorban pasztorális jellegű, ami azt jelenti, hogy a Szentatya a romániai katolikus híveket akarja megerősíteni hitükben, de az ökumenizmus szempontjából is jelentősége lesz a vizitnek.

Forrás: MTI

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria