„Áldások útján járunk” – Idén nyáron is elindult az ökumenikus zarándoklat

Hazai – 2019. augusztus 8., csütörtök | 10:55

Idén Halmos Ábel OSB, a Szent Mauríciusz-monostor perjele segítette katolikus részről a zarándoklatot, amely július 14-én indult a bakonybéli bencés monostorból, és 21-én ért célba Tatabányán.

A bencések, valamint a dunántúli evangélikus és református püspökség védnöksége alatt már harmadik alkalommal indulhattak útnak azok a keresztény testvérek, akik az ökumenikus egység keresésének és kifejezésének módjaként a zarándoklatot választották – mondta Korpics Márta, aki férjével, Béres Istvánnal már második alkalommal fogta össze a nyolcfős szervezőcsapatot.

Elmondták, hogy az előzetes megbeszélésekre Bakonybélben, a Szent Mauríciusz bencés monostorban került sor.

„Halmos Ábel bencés szerzetes, perjel kezdetektől ökumenikus nyitottsággal támogatta a zarándoklatot. Önként vállalt szervezési feladatai mellett a lelki felkészülésben is segítette a csapatot. A hétnapos gyalogos zarándoklat is innen indult, majd Bakonynána, Bodajk, Mór, Pusztavám, Várgesztes útvonalon vezetett Tatabányára. Naponta átlagosan 25 kilométert gyalogoltunk.”

Egy-egy nap végén, „az út porának” lemosását követően közös vacsora és hálaadó áhítat zárta az estéket. 

Egy héten át ökumenikus nyitottsággal és egymás elfogadásának lelkületével figyelhettek egymásra a résztvevők, akik között katolikus, evangélikus, református felekezetűek mellett más kisebb keresztény közösségek tagjai is jelen voltak.

A zarándoklat idei mottója az „Áldások útján járunk” sor volt. E téma szakavatott ismerője, Varga Gyöngyi evangélikus lelkész, egyetemi docens olyan bibliai emberek tanúságtételeit, vallomásait választotta ki, akik megismerték az áldás útját: az igazi öröm forrását, a „maradandó csodálkozás” élményét és a hálás élet ajándékát. 

A zarándokút minden egyes napján voltak olyan útszakaszok, amelyeket csendesen, némán jártak végig a résztvevők, ezek a befelé fordulást, lelki elmélyülést segítették. Az egyéni lelki beszélgetések lehetőségét és a teológiai útmutatásokat Varga Gyöngyi lelkésznőn és Halmos Ábel bencés szerzetesen kívül Csernai Balázs római katolikus pap, egyetemi lelkész, Gilicze Tamás református lelkipásztor és Tóth János, a Gyökössy Intézet vezető református lelkésze nyújtották.

A kijelölt lelki tartalmakon túl az idei évben új témaként a teremtésvédelemmel is foglalkoztak a résztvevők – folytatta a beszámolót Korpics Márta és Béres István. – Szalay Tímea környezetvédelmi szakember ökumenikus kitekintésben fogalmazta meg saját keresztény és környezetvédő tapasztalatait, és adott útmutatást, hogy mit tehetünk mi együtt a teremtett világunk szépségének és épségének megőrzéséért. Emellett tovább bővítettük az egyházak hagyományainak, liturgiáinak és jelképeinek megismertetését is.

„Az egyházak bemutatkozása mellett Bakonybélben a bencés szerzetesekkel együtt vettünk részt az esti kompletóriumon, Tatabányán pedig a keresztény értékek közvetítésére létrehozott Élesztő Alapítvány közösségi házának vendégszeretetében részesültünk. Az estékhez még hozzátartoztak a dicsőítő és a taizéi énekek, amelyeket Gilicze Tamás kísért gitárral” – mesélték.

A házaspár záró gondolatként elmondta, hogy munkájuk még nem ért véget, hiszen a szervezőcsapat számára még hátravan az értékelés fázisa, amelyben összegzik a zarándokok véleményeit, visszajelzéseit és saját tapasztalataikat.

Szöveg: Schvarczkopf Anita

Fotó: Molnárné Salavári Katinka, Engler Helga, Béres István

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria