„Ismerem őket, és ők követnek engem” – Gyermekbúcsút tartottak Máriapócson

Hazai – 2023. május 15., hétfő | 18:03

Május 13-án gyermekbúcsút tartottak a máriapócsi kegytemplomban, melynek jelmondata Ünnepeljétek meg ezt a jeles napot! (Eszt 8,12) volt. Minden ideérkező csapatnak, közösségnek egy-egy menetlevelet kellett hoznia az Istenszülő Szűz Máriát köszöntő rajzzal, imádsággal, verssel vagy énekkel. A menetlevelek némelyike igazi műalkotás lett, amelyeket a templom előtt kiállítottak.

Három útvonalon lehetett megközelíteni a kegytemplomot,  és mindhárom mentén egy-egy kapu állt. A kapuk karácsony, húsvét és pünkösd ünnepét szimbolizálták, az úton elvégzendő feladatok ezekhez az ünnepkörökhöz kapcsolódtak. A menetlevelekre lehetett begyűjteni a sikeresen elvégzett feladatokért járó pecséteket. A kegytemplomban Papp András, a Miskolci Egyházmegye Hitoktatási Bizottságának elnöke várta az Istenszülőhöz érkező csoportokat, ahol imádsággal és énekkel kellett köszönteni az Istenanyát.

Az elmét megmozgató feladatok mellett a szervező Homrogdi Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda pedagógusai könnyedebb szórakozást is kínáltak. A kézműves asztaloknál olyan dolgok készültek, amelyek mind hazavihetők voltak; bábok, tolltartók, karkötők, egyéb ajándéktárgyak vagy dekorációk. A sportudvarban zsákban futás, célba dobás, kötélhúzás és más ügyességi, szórakoztató játékokban vezethette le minden gyermek az energiáit.

„A föltámadt Krisztus, a Jó Pásztor mai üzenete – »Az én juhaim hallgatnak szavamra« (Jn 10,27) – egy életre szól számunkra, mert nem csak ma, hanem minden Szent Liturgián, minden hittanórán szeretnénk az Isten kinyilatkoztatását meghallgatni és ahhoz igazítani életünket – mondta Orosz Atanáz a Szent Liturgián. – Jézus ez utóbbit kívánja minden bárányától, és ha valóban így járunk el, ha az Ő szavára hallgatunk és szófogadók vagyunk, akkor hozzá hasonlóan ártatlan bárányok lehetünk.”

„Az evangélium így folytatódott: »Én ismerem őket, és ők követnek engem.« Mi is az Ő parancsa, útmutatása? »Ez az én parancsom: Szeressétek egymást!«, tehát szeressük az Atyát és szeressük egymást. Ha ez valamikor nem sikerül tökéletesen, akkor azt bánjuk meg, és újra csak próbáljuk meg szeretni Őt, az Atyát és egymást. Éljünk úgy mindannyian, folytassuk úgy utunkat a Jó Pásztor vezetésével, hogy amint ő kérte, senki el ne vesszen, hanem kinek-kinek örök élete legyen. Hiszen ő ezt ígéri: »Én örök életet adok nekik«” – zárta beszédét Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök.

A búcsúi Szent Liturgiát Béres Gábor atya vezette, a ministránsok pedig a máriapócsi Dudás Miklós Iskola diákjai közül kerültek ki.

A liturgia után egy kis mulatsággal folytatódott a nap a templom előtti téren. A színpadon a Kiss Kata Zenekar adott koncertet, táncoltatta és énekeltette meg a közönséget.

A teljes fotógaléria ITT megtekinthető.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria