„Ne legyünk kanapékeresztények!” – Eucharisztikus est a bátai Szent Vér-kegyhelyen a szabad ég alatt

Hazai – 2020. június 12., péntek | 19:50

Eucharisztikus estet rendeztek június 11-én, csütörtökön a Tolna megyei Bátán. A hívő közösség a Pécsi Egyházmegye egyik kiemelten fontos helyszínén, a Bátai Szent Vér-kegyhelyen, a szabad ég alatt ünnepelte a legméltóságosabb Oltáriszentséget.

Krisztus legdrágább Testének és Vérének ünnepéhez, úrnapjához kapcsolódóan egész estés liturgikus program várta az érdeklődőket Bátán.

Az eucharisztikus est szentségimádással kezdődött Bacsmai László mohácsi plébános vezetésével, majd szentmisével folytatódott, ezen Herendi János koncelebrált és Sümegi József diakónus szolgált.

A szentmise kezdetén Bacsmai László elmondta, Magyarország egyetlen Szent Vér-kegyhelye Báta, amelyre most, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve még több figyelem összpontosul, és a hely méltó ehhez a nagysághoz.

Keresztény voltunk legnagyobb kincse az Oltáriszentség, Jézus Krisztus Teste és Vére a kenyér és a bor színe alatt, amelyet emberi ésszel nem lehet felfogni, csak hittel. Előfordult, hogy az emberek kételkedtek az Oltáriszentségben, ezért Isten csodákat vitt végbe. De minden csodánál nagyobb volt az, amikor Krisztus ezt mondta az utolsó vacsoránál: „ez az én testem és vérem” (vö. Mt 26,26) – emlékeztetett a plébános.

Az embereknek szüksége van a kenyérre és ezen nemcsak a kalóriamennyiséget értjük, hanem a békét és az örömöt, és Jézus ebben az értelemben kenyér számunkra, mindenkinek mindig mindene.

Vállalta, hogy kiszolgáltatja magát értünk, életét adja értünk. Ő itt akart maradni velünk az idők végezetéig – hangsúlyozta Bacsmai László, majd arra biztatott, hogy találjunk vissza abba a helyzetbe, amelyben a korlátozások előtt, három hónappal ezelőtt voltunk.

Ne legyünk „kanapékeresztények”! Vágyódjunk a legméltóságosabb Oltáriszentség megünneplésére! Ne hagyjuk, hogy a kényelem elnyomjon! – buzdított a szónok. –Imádkozzunk, hogy ez a krízis megtisztítson minket, keresve a kapcsolatot az élő Istennel! Jézussal akarjuk járni életünk útját, és kérdezzük meg tőle: Uram, mit tennél az én helyemben? Majd tegyük meg, amit mond, akkor is, ha nehéz!

A szentmisét követően keresztúti ájtatossággal ért véget az eucharisztikus est.

Forrás és videó: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vermes Nikolett

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria