„Nem hallgathattunk arról, amit láttunk és hallottunk” – Lektoravatás Kaposváron

Hazai – 2022. április 26., kedd | 13:16

Varga László kaposvári megyéspüspök április 24-én ünnepi szentmise keretében lektorrá avatott tizennégy akolitusjelöltet. A jelöltek részt vesznek a Kaposvári Egyházmegye és a Joppé Evangelizációs Központ által szervezett akolitusképzésen, melynek meghatározó állomása a lektoravatás.

Nagyon örülök azoknak, akik most részesülnek a lektoravatásban – kezdte prédikációját a főpásztor.

Ahhoz, hogy úgy tudjuk hirdetni Isten igéjét, hogy egyre jobban életté váljék az emberi szívekben, először a mi szívünkben kell életté válnia.

Mi kell ahhoz, hogy a magunk és mások szívében is életté váljon Isten igéje? – tette fel a kérdést a püspök. – Először is ismernünk kell az igét. Kevés az, hogy csak akkor olvassuk, amikor szentmisén vagyunk. Ahhoz, hogy életté válhasson a szívünkben, szükséges naponta táplálkozni az örök élet igéjével. Ahogy naponta tápláljuk testünket azért, hogy éljen, ugyanúgy naponta táplálni kell a lelkünket.

Nem elég olvasni, ismerni, netán idézni is lelkesen Isten szavát. Ahhoz, hogy életté váljon bennünk, szeretettel kell olvasnunk, hiszen

a szeretetnek nyilatkoztatja ki magát Isten. Ezt ígéri meg Jézus a búcsúbeszédében: „Aki szeret, annak kinyilatkoztatom magamat.”

Akiknek nem adatott meg a lehetőség, hogy magasabb fokú biblikus tanulmányokat folytassanak, de szeretettel veszik kezükbe Isten igéjét, és olvassák, azoknak Isten feltárja belső életének titkát. Ha már szeretettel olvassuk, akkor fontos, hogy abban, amit olvasunk, higgyünk is. Lehet úgy olvasni, mint egy csodálatos irodalmi művet, de hit nélkül. A Szentírás valóban egy csodálatos irodalmi mű, azonban ettől még nem lesz élet bennünk – mutatott rá a főpásztor. – Hinni az igében azt jelenti, hogy elfogadjuk igazságként azt, ami a Szentírásban van, és egész lényünkkel meghajlunk ez előtt az igazság előtt. Rátesszük az életünket Isten szavára. Akik ezt teszik, azoknak tapasztalattá válik az, hogy Isten szava élő, eleven és átható, szíveket megváltoztató szó.

Akik ráteszik az életüket Isten szavára, azt fogják mondani, amit Péter és János mondott a főtanács előtt: „Mi nem hallgathattunk arról, amit láttunk és hallottunk”

– fogalmazott a megyéspüspök prédikációjában, melyet követően a jelöltek az oltár elé járultak, hogy fogadják Isten áldását.

Az áldás után következett az avatás: az avatandók egyesével a főpásztor elé térdeltek, aki átnyújtotta nekik a Szentírást, ezekkel a szavakkal: „Vedd a könyvek könyvét, a Szentírást, hirdesd hűségesen Isten igéjét, hogy egyre jobban életté váljék az emberi szívekben!”

A hat hétvégéből álló akolitusképzésen a résztvevők többek között olyan témákkal foglalkoznak, mint a közösségépítés, a közösségformálás, ószövetségi és újszövetségi ismeretek, illetve evangelizáció; mindezek mellett alapvető lelkivezetői és liturgiai ismeretekre is szert tesznek.

Az akolitusavatás június 18-án ünnepi szentmise keretében történik a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban.

A lektoravatási szentmise megtekinthető:

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria