„A szeretetnek egyetlen mértékegysége van, a mértéknélküliség” – Szent László-búcsú Debrecenben

Hazai – 2019. július 3., szerda | 15:07

Szent László király ünnepe alkalmából június 30-án, vasárnap a debreceni Szent László domonkos plébániatemplom búcsúján Palánki Ferenc megyéspüspök mutatott be szentmisét, aki a templom új Szent László-festményét is megáldotta.

A szentmisén három fő szándékért imádkoztak a hívek; egyrészt a nemrég ezüstmiséjét ünneplő Palánki Ferenc megyéspüspökért, másrészt Tokodi László domonkos atyáért, aki névnapját és születésnapját is ünnepelte, valamint mindazokért, akik anyagilag hozzájárultak ahhoz, hogy a Szent László-portré, Potyók Tamás festőművész alkotása elkészüljön. Martin Rosner OP, aki fél évig szolgálta a külföldi diákokat Debrecenben, ezen a szentmisén búcsúzott a közösségtől.

Szentbeszédében Palánki Ferenc püspök Szent Pál apostol szavaira utalva Isten minden értelmet meghaladó szeretetének megismerésére buzdított; a szélesség, hosszúság, magasság, mélység magunkra rajzolva a keresztet adja ki. Krisztus minden értelmet meghaladó szeretete a kereszt – hangsúlyozta a főpásztor (vö. Ef 3,18–19).

Hangsúlyozta, hogy a szeretet nem csupán egy érzés, egy pillanatnyi állapot, amit néha átélünk, néha pedig nem, néha vágyakozunk rá, hogy milyen jó lenne, ha minél többet kapnánk belőle, aztán szomorkodunk, hogy miért nem fogadják el a szeretetünket mások – és szép lassan elfelejtkezünk arról, hogy a szeretet Jézus Krisztus szeretete. Jézus Krisztus szeretete a kereszten mutatkozott meg, vagyis a szeretet áldozatokkal jár. Kiemelte, hogy Jézus nem arra gondolt ott fönn a mennyországban, hogy jaj, mi lesz vele, ha elmegy az emberek közé, vagy mit fognak vele csinálni – hanem arra gondolt, hogy mi lesz az emberekkel, ha Ő nem megy hozzájuk.

„Krisztus nem azért jött el erre a világra, hogy szenvedjen, hogy meghaljon, hanem azért, hogy megtanítson bennünket szeretni. Egészen addig ment el, hogy még az életét is odaadta ezért, ezzel mutatta meg, hogy a szeretetnek egyetlen mértékegysége van, a mértéknélküliség, a mindent odaadás” – mondta Palánki Ferenc.

A megyéspüspök példaként Szent László királyt említette az új festmény alapján: bal kezében tartja a hatalom jelképét, jobb kezében pedig azt az eszközt, amivel ezt a hatalmat érvényesíteni tudja. De ez a kard igazából egy kereszt. Szent László az ország törvényeire is alkalmazni akarta a krisztusi törvényeket. Manapság nagyon sokszor úgy beszélnek a keresztény értékekről, mintha azok külön lennének egy virtuális felhőben vagy a mennyországban, pedig a keresztény értékek a szívünkben kell hogy legyenek. „A keresztény értékek egyetlenegy név, mégpedig Jézus Krisztus. Nélküle hiába hivatkozunk keresztény értékekre” – tette hozzá. Szerinte Szent Lászlót nemcsak mint uralkodót, a keresztény értékek védelmezőjét tiszteljük, hanem példakép a családapáknak, a férjeknek, minden keresztény embernek, megmutatja, hogyan kell az életünket a szeretet törvényei szerint élni.

„A szeretetnek két törvénye van, az isten- és az emberszeretet. Szent János apostol mondja, senki ne áltassa magát, hogy szereti Istent, de közben embertársait nem szereti. Nem lehet úgy Istent szeretni, hogy közben nem szeretjük az embereket” – mutatott rá a főpásztor. Szeretni, de nemcsak úgy általánosságban, hanem „annak ellenére”, vagy „mégis”. Szent László ebben is kimagaslott – nemcsak fizikailag, hanem szellemiségében és lelkiségében is egy fejjel magasabb volt mindenkinél. Kiemelkedett a tömegből, de ez nemcsak azt jelenti, hogy fölnéztek rá, hanem azt, hogy ő egész messzire is tudott látni. 

A megyéspüspök Szent Lászlót a lovagias erények megtestesítőjének is nevezte: tisztelte feleségét, szerette az édesanyját, szerette a Szűzanyát – ezért volt lovagkirály. Nagyon sokszor az a probléma családon belül is, hogy nem tiszteljük egymást. Szent Lászlóra úgy nézzünk, mint aki ma is tud útmutatást adni – bár már több mint 900 éve meghalt, mégis korunk szentjének tekinthetjük.

„Nagy a feladatunk, de nem szabad elkeseredni, mert ha nézzük szentjeink példáját, akkor valóban felbuzdulhatunk, és azt mondhatjuk: ha nekik sikerült, akkor nekünk miért ne sikerülhetne. Mindenkinek sikerülhet, mert ebben a küzdelemben, amit elsősorban saját magunkkal kell megvívnunk, nem vagyunk magunkra hagyatva, mert isteni kegyelmet kapunk, a szentektől közbenjáró segítséget!” – buzdította Palánki Ferenc püspök a híveket.

A szertartás végén elhangzott köszöntések, beszédek végeztével, a befejező áldás után a szentmisén részt vevők kivonultak az udvarra, és a Szent László-szobornál elimádkozták a Szent László-litániát. A búcsú a kertben felállított sátortető alatt folytatódott, ahol Zágorhidi Czigány Balázs vasvári történész tartott előadást, valamint a domonkos szerzetességgel kapcsolatos új kiadványokat mutatott be. 

Gyöngyössi Erika sajtóapostol írását teljes egészében ITT olvashatják.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria