A Fatimai Szűzanyát ünnepelték a Szent István-bazilikában

Hazai – 2018. április 29., vasárnap | 8:01

Hat napot tölt Budapesten a Fatimai Szűzanya szobrának Ferenc pápa által megáldott másolata. Snell György püspök védnökségével zarándoklatot hirdettek a látogatás napjaira. Április 28-án este szentmisét ünnepeltek a szobor jelenlétében a Szent István-bazilikában.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Kútvölgyi-kápolna, a Szent Angéla Gimnázium, az onkológiai intézet és Budapest határainak bejárása után a Szent István-bazilikába érkezett a Fatimai Szűzanya kegyszobrának másolata, azon hat szobor egyike, melyeket 2017-ben áldott meg Ferenc pápa.

A kegyszobrot ünnepélyes menetben hozták be a Szent István Lovagrend tagjaitól kísérve, és elhelyezték a hívekkel szemben az szentélyben. A fehér rózsakoszorú övezte szobor előtt Snell György esztergom-budapesti segédpüspök imádkozott, a hívek a dicsőséges rózsafüzérrel köszöntötték a Szűzanyát.

A szentmise főcelebránsa és szónoka szintén Snell György volt. „Együtt ünnepelhetjük ma itt Máriát, mint a világ királynőjét. Mi mindent köszönhetünk neki?” – tette fel a kérdést a püspök, és felidézte, ahogyan Jézus még az utolsó vacsorán is azon gondolkodott, miként gondoskodjon övéiről.

Első ajándéka az volt, hogy édesanyjára bízta az emberiséget: anyát adott nekünk Mária személyében, azóta egész világtörténelmünkben tetten érhetjük, hogy megjelenik anyai szeretete. Ma, amikor a világot annyi bűn távolítja el fiától, számos helyen megtapasztalhattuk szeretetének jeleit – utalt a szónok századunk Mária-jelenéseire, melyekben a Szűzanya imáinkat és engesztelésünket kérte.

Snell György elmondta, Ferenc pápa hat szobrot áldott meg tavaly, azzal a céllal, hogy járják be a világot. Azért indultak körútra, hogy mi, emberek a jelenlétükben kiengesztelődjünk.

Így jutott el Budapestre ezen szobrok egyike, így köszönthetjük most templomunkban. Mária a szeretettel tántorít el a bűntől és az istentelenségtől – fogalmazott a püspök.

A bazilika plébánosa a jelenésekről szólva kiemelte, Mária mindig gyerekeknek jelent meg. „Arra figyelmeztet ezzel minket, hogy nekünk is a gyermekek egyenességével és őszinteségével, tisztán és hitelesen kell beszélnünk az igazságról.”

Szeress bennünket úgy, mint gyermekeidet, ahogy csak egy édesanya tud szeretni. Akkor is, ha hűtlenek, bűnösök vagyunk. Az apostolok Szentlélek-várásához kapcsolódva tanuljuk, hogyan kell emberhez méltó életet élni, mert azt csak keresztény módon lehetséges. Világosítson meg minket a Lélek, hogy ne sírjon miattunk Édesanyánk. Hadd örüljön nekünk, mert szerető gyermekei leszünk! – fohászkodott Snell György.

Ezt követően Benedictus testvér, egy ír származású szerzetes szólt a zarándokokhoz. Elmondta, a közösségével érkezett, kísérve a Szűzanya kegyszobrát, melyet öt másik szoborral együtt Ferenc pápa áldott meg. Világjáró körútra indultak azzal a feladattal, hogy Fatima üzenetét elvigyék a világ minden tájára. „A szentgyónás, az adoráció, a rózsafüzér és a szentmise fontosságára figyelmeztet minket a szobor jelenléte. A Fatimai Szűzanya ezek gyakorlását kéri tőlünk, hogy megtaláljuk Fiához az utat. Jézus valóban itt van és vár. Itt van, hogy meggyógyítson” – buzdított az ír szerzetes.  

A liturgiát követően Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa a názáreti Szent Családnak ajánlotta fel a plébániai közösséget.

A zarándoklat a hívek csendes szentségimádásával, énekekkel és imákkal zárult.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Kurír

Kapcsolódó fotógaléria