A keresztet nem kell keresni, mert az ránk talál – Keresztmegáldás a szombathely-szőllősi templomnál

Hazai – 2023. szeptember 19., kedd | 11:53

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök szentmisét mutatott be a szombathely-szőllősi Jézus Szíve templomban. A szentmise előtt megáldotta a templom kapujával szemben felállított, sok viszontagságot megélt keresztet.

A keresztáldás előtt Oláh Attila, az egyházközségi képviselő-testület elnöke felelevenítette a most felállított felújított kereszt történetét. A kereszt 160 év alatt az ötödik helyre került. 1862-ben állíttatta báró Lerchenfeld Ernesztína a Nagyszőlősből (Somlószőlős, 1898-ig Nagyszőlős, település Veszprém megyében – a szerk.) Szombathelyre vezető országút mellé, ami ma a Szent Gellért utca és Rumi út kereszteződése.

Hetven év múlva még ugyanitt állt, de ekkor a megnövekedett forgalom miatt útterelés történt. 1933 és 1941 között a kereszt a szőllősi templom bejáratához került. 1941 és 1943 között Szőllősben templom épült, melyet egy bombatalálat megsemmisített. A drámai változások miatt Német János szőllősi plébános a keresztet a templom helyén állíttatta fel újra.

1964-ben iskolaépítés kezdődött a templom helyén, ezért a Rumi út 143. számú ház előkertjébe került a kereszt. Az 1970-es években útszélesítés miatt az előkertet elvették, ezért a kereszt újra közterületre került. A 2021-es állapotfelmérést követően a plébániai tanácsadó testület úgy határozott, hogy felújítják és a szőllősi templom bejáratával szemben helyezik el a kálváriát megjárt keresztet.

Oláh Attila történelmi visszatekintése ITT meghallgatható.

A szentmisében Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök arról elmélkedett, hogy a keresztet nem kell keresni, mert az ránk talál. Történelmi kivétel Szent Ilona császárnő, aki ténylegesen kutatta a Szentföldön, hogy hol történhetett a megváltás műve, ő találta meg mindhárom keresztet, amely a Golgotán állt. Ugyanakkor az ő élete is arról tanúskodik, hogy a keresztet nem kell keresni, az megtalál minket.

A segédpüspök prédikációja ITT visszahallgatható.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria