A közösség ereje segítsen bennünket az új tanévben – Egyházmegyei Veni Sancte Balassagyarmaton

Hazai – 2022. szeptember 12., hétfő | 17:30

Közös tanévkezdő szentmisét tartottak a Váci Egyházmegye fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények szeptember 9-én, Balassagyarmaton. A Szentlélek-hívó szentmisét Marton Zsolt püspök mutatta be a Szentháromság-főplébánia-templomban, majd az ünnepség a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban folytatódott, amely a 2022/23-as tanévben ünnepli létrejöttének 30. évfordulóját.

A közös tanévnyitót két éve kezdeményezte Marton Zsolt megyéspüspök, ezzel is kifejezve, hogy az egyházmegye a közneveléstől kezdve a felsőoktatásig egységes értékrendet és szellemiséget szeretne megvalósítani valamennyi intézményében.

Marton Zsolt szentbeszédében elmondta:

tanárnak, szülőnek, diáknak egyformán Jézusra kell figyelni, aki a legnagyobb pedagógus.

Ő tanítja nekünk, hogy a külső és a belső életünk mindig egységben legyen, különben a képmutatás farizeusi hibájába eshetünk. A katolikus oktatás célja a krisztusi ember formálása, akinek felnőttkorba érve belső igényévé válik az önnevelés, a gondolat és az akarat jóra irányítása. Ha ez sikerül, értéket tudunk előhívni és boldog felnőttek lehetünk – mondta el a főpásztor.

Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) képviseletében Selmeczi Zoltán főigazgató vett részt a szentmisén, valamint az egyházmegye harminc oktatási-nevelési intézményének igazgatói és pedagógusai. Az Apor Vilmos Katolikus Főiskolát Gloviczki Zoltán rektor, míg az egyházmegyei hitoktatókat Tornay Gábor hitoktatási igazgató képviselte. Selmeczi Zoltán hálát adott azért, hogy a tanítás személyes formában megkezdődhetett, és felhívta a figyelmet a közösségre – mint lehetőségre, amelyet a tanárok, szülők, diákok és az őket kísérő papok megélhetnek egymással; ez többletet adhat az iskolai hétköznapokhoz. Gloviczki Zoltán elmondta, hogy munkatársaival idén a hitelességre szeretnének fókuszálni hívőként és szakemberként egyaránt. Tornay Gábor köszöntőjében arra biztatott mindenkit, hogy

találja meg azt az egyéni karizmát, ami csak őt jellemzi, és annak segítségével vigye az örömhírt a világba.

A tanévnyitó helyszínéül választott iskola – melyet a Balassagyarmati Római Katolikus Egyházközség alapított – idén ünnepli létrejöttének 30. évfordulóját; erről a szentmisében is megemlékeztek a jelenlévők. Az iskola fenntartója 2020 óta a Váci EKIF, amelynek vezetője, Selmeczi Zoltán főigazgató a balassagyarmati iskola egyik alapító tanára volt. Az intézmény 1994-ben bővült hatosztályos gimnáziumi oktatással, 1997–2017 között szakképzés is folyt itt.

A most induló 30. tanévben 18 osztályban 403 diák kezdte meg tanulmányait. Augusztus végéig három feladatellátási helyszíne volt az iskolának, idén azonban az alsó és felső osztályosok oktatása már egy létesítményben, az Ady úti épületben zajlik, míg a gimnáziumi rész a Szabó László utcai székhelyen található.

A Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnázium vezetősége számára fontos, hogy az oktatás ne merüljön ki a lexikális ismeretek átadásában vagy azok megkövetelésében.

Egy keresztény iskolában az oktatás-nevelés mellett kitüntetett szerepe van a hitéletnek, a keresztény szemléletnek.

Iskolánk nemcsak kapcsolatot és egyensúlyt próbál meg adni az elsajátítandó ismeretek és a hitéleti kérdések között, hanem egyben az evangéliumon és a jézusi tanításokon keresztül példát is szolgáltat, mintát ad az emberképre, a világképre vonatkozóan” – olvasható az intézmény pedagógiai programjában. Az iskola pedagógusai nem csupán a diákok tanulmányi eredményével, hanem lelki jóllétükkel is igyekeznek törődni, ebben nagy segítséget nyújtanak számukra a helyi plébánosok – Turai János és Dóbiás Zalán atyák –, akik biztosítják a lelkivezetést, segítik az iskolai munkát folyamatos jelenlétükkel, hitoktatással vagy programok megszervezésével.

A szentmisét követően az ünnepség a diákok fellépésével, Lavaj Árpád igazgató köszöntőjével és a jubileumi zászlószalag kitűzésével folytatódott a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban.

„Az iskola feladata a 21. században jelentősen átalakult – mondta Lavaj Árpád igazgató. – Már nem a tudás átadásának kizárólagos bázisa. A tantervi kötelezettségek mellett a tanároknak lehetőségeket kell felmutatniuk a diákok számára, és segíteniük kell őket a fejlődésben.

Valljuk, hogy mindenki tehetséges valamiben, csak meg kell találnia, hogy miben.”

A szentmisén és tanévnyitó ünnepségen részt vett Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője és Csach Gábor polgármester is.

A szentmise közvetítése visszanézhető ITT

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria