Erdő Péter vizitációja Krisztinavárosban

Hazai – 2014. december 8., hétfő | 18:39

Erdő Péter bíboros a főváros I. kerületében, a Krisztinavárosi Havas Boldogasszony-plébánián folytatta az egyházmegyei vizitációk sorát december 5-én és 7-én.

A bíboros élő közösségként jellemezte a plébániát, ahol a hívek, a papság és a plébánia területéhez tartozó missziós nővérek között nagyon jó az együttműködés – összegezte a vizitáció tapasztalatait Vigassy Mihály plébános. A plébánia vezetőjének és a híveknek egyaránt sokat jelentett, hogy a látogatásnak köszönhetően emberközelbe került a főpásztor. Nagyon sok világi hívőre támaszkodhatom mint lelkipásztor – hangsúlyozta Vigassy Mihály, aki szerint a vizitáció folyamán ez Erdő Péter számára is kiderült, különösen a nyáron megválasztott képviselő-testülettel való találkozó során.

A főpásztor a Havas Boldogasszony-templom megtekintésével kezdte meg a plébánián tett látogatását december 5-én, péntek reggel. A templomban vasárnaponként átlagosan nyolcszázan vesznek részt szentmisén: a plébánoson és Bakos Zsolt kisegítő lelkészen kívül Monostori László és Török József professzor szokott szentmisét bemutatni.

A Szociális Missziótársulat Krisztina körúti épületében folytatódott a program, ahol a főpásztor megismerkedett a Farkas Edith Szeretetotthont is üzemeltető szerzetesi közösséggel. A délelőtt folyamán iskolalátogatásokra is sor került. Erdő Pétert először a plébánia által alapított, ma az egyházmegye által irányított Szent Gellért-iskola látta vendégül. A gimnáziumi rész meglátogatásakor a tanári karral és a Szent Gellért Diákszövetség vezetőjével találkozott a megyéspüspök, majd a tizenegyedikes diákok előtt megtartott fórumon Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgetett. Ezt követően az általános iskolában a közös imádságba kapcsolódott bele. Erdő Péter ellátogatott a plébánia területén lévő Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba is, ahol a helyi énekkar előadása után az iskolások kérdéseire válaszolt. A bíboros a plébánia munkatársaival elköltött ebéd után péntek délután a csaknem hétszáz kérdést összesítő kérdőív segítségével átvizsgálta a plébánia működését.

A vizitáció december 7-én, vasárnap folytatódott, amikor a beiktatási évfordulóját ünneplő főpásztort a Roszmusz András Cserkészotthonban fogadták a 148. számú Nagyboldogasszony Cserkészcsapat vezetői, valamint a plébánián működő kis- és nagyközösségek képviselői. Erdő Péter fórumbeszélgetésen találkozott a szkóla (templomi énekkar), a ministráns- és a karitászcsoport, a plébániához kapcsolódó ima- és családos közösségek képviselőivel éppúgy, mint többekkel azok közül, akik a plébániaközösség lelki megújulását szolgáló lelkipásztori terv előkészítésében közreműködnek. Ezután következett a vizitáció csúcspontja: a fél 12-es ünnepi szentmisére megtelt a Havas Boldogasszony-templom. A bíboros hamarosan vizitációi végére ér – erről is beszélt a plébánia képviselő-testületének, amikor a közös ebédet követően találkozott velük. A főpásztori vizitáció a plébánián szolgáló papokkal, Vigassy Mihállyal és Bakos Zsolttal folytatott személyes beszélgetéssel zárult.

A plébánia ifjúságának az utóbbi időben két, a plébániaközösség keretein túlmutató vállalkozása is volt: a városmisszió évében több alkalommal színre vitték a Godspell című musicalt, a templom falain kívül is, tavaly pedig az István, a király rockoperát mutatták be a Horváth-kertben.

Fotó: Nyíri-Szabó Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria