A Máltai Szeretetszolgálat helyreállított egy földrengésben megrongálódott iskolát Horvátországban

Hazai – 2023. május 2., kedd | 13:33

Befejezte a horvátországi Topolovac földrengésben megrongálódott általános iskolájának helyreállítását a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az épületet a felújítás során át is alakították és modernizálták.

Horvátország középső részén 2020. december 29-én hét halálos áldozatot követelő, 6,2 erősségű földrengés pusztított, a térségben csaknem 40 ezer épület károsodott, jelentős részük teljesen használhatatlanná vált. A katasztrófa után a magyar állam segítséget ajánlott, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is szerepet vállalt a helyreállításban.

A karitatív szervezet vészhelyzetkezelési szolgálatának munkatársai több településen is helyszíni felméréseket végeztek. A megyeszékhely, Sziszek közgyűlésének elnökével konzultáltak, aki több súlyosan károsodott középületet is figyelmükbe ajánlott. A karitatív szervezet ezek közül választotta ki a sziszeki agglomerációban fekvő Topolovac általános iskoláját.

A kétszintes épület régebbi szárnya még az Osztrák–Magyar Monarchia idején épült, ezt később újabb épületszárnnyal bővítették ki. A földrengés elsősorban a régi épületrészben okozott károkat, a repedéseken keresztül lehetett látni, hogy volt, ahol beszakadt a tető is. 2021-ben számos kisebb földmozgás követte a korábbi földrengést, ezek további jelentős károkat okoztak a már sérült épületben.

A kilencszáz lelkes Topolovac iskolájába mintegy hatvan gyermek jár, köztük több sajátos nevelési igényű gyerek, és van közöttük kerekesszékes tanuló is. Az iskolások a földrengés után az egyik sziszeki intézménybe jártak be, ahol helyhiány miatt délutáni oktatásban vettek részt.

2021 nyarán a magyar állam támogatási megállapodást kötött a Máltai Szeretetszolgálattal a topolovaci iskola helyreállítására, a sziszeki önkormányzat késő ősszel engedélyezte az építkezést. A bontási és építési munkálatokat Magyarországról kiutazott szakemberek végezték, az új tartószerkezeti elemeket a magyar kivitelező készen szállította a helyszínre. A szerkezet megerősítése 2022 februárjára befejeződött, és az év közben visszatérően előforduló kisebb-nagyobb földmozgásokat jól bírta a megerősített épület. A teljes felújításon átesett épületet részben át is alakították, belső falakat helyeztek át, hogy modernebb, az oktatási funkciónak megfelelő helyiségek várják a gyerekeket. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a tantermek berendezéséhez is hozzájárult.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria