A Máltai Szeretetszolgálat Műhelyiskolája – Második esély a lemorzsolódó fiatalok számára

Hazai – 2021. február 17., szerda | 17:55

Lezárult az első negyedév a „Műhelyiskola” programban, melynek célja, hogy piacképes részszakmához juttassa a hagyományos oktatási rendszerből kimaradó fiatalokat. A képzést kísérleti jelleggel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány is elindította. Az eddigi eredmények biztatóak: a műhelyiskola hatékony és hiánypótló lehetőségnek bizonyul az érintett diákok esélyeinek javítására.

A Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány 2011-es létrejötte óta komplex munkát végez a legnehezebb sorsú tanulók felzárkóztatása érdekében, ennek megfelelően részt vállal a hátrányos helyzetű fiatalok könnyebb elhelyezkedését segítő új programban is.

A máltai alapítvány ebben a tanévben két helyszínen, négy részszakmában – Gyöngyösön pincér és szakácssegéd, Tiszaburán lakástextil-készítő és famegmunkáló mesterség oktatásával – valósítja meg a projektet, húsz fiatal képzésével.

Szakácsok gyakorlati órája a MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban


Thaisz Miklós, az alapítvány ügyvezető igazgatója a részleteket ismertetve elmondta: „Programunk fontos pillére a nyitottság és a rugalmasság, a rendelkezésre álló keretek maximális kihasználása.

Minden diáknak más és más a háttere, sokuk mögött számos kudarcélmény áll, ezért teljesen új módszerek kellenek ahhoz, hogy motiváltak legyenek.

Lényeges, hogy a diákok is alakíthassák a folyamatot, maguktól vállaljanak feladatokat. Ezért mindannyiukkal egyénre szabott, ösztönző megállapodást kötünk, amelyben rögzítjük, hogyan készülnek fel a részszakképesítő vizsgára, és az ösztöndíjat is az egyéni megállapodás szerinti ütemezésben kapják.”

A szakmai tudás átadásáért a színtisztán gyakorlati oktatást végző mesterek, a szociális segítségnyújtásért pedig mentorok felelnek – a diákok velük hármasban konzultálnak az előrehaladásukról.

Az eddig tapasztaltak sikeres koncepcióról tanúskodnak: a húsz tanuló közül tizennyolcan továbbra is haladnak a vizsga felé, amely legkorábban idén tavasszal lesz. Biztató továbbá, hogy a megüresedő helyeket is sikerült feltölteni, ugyanis a képzésekről értesülvén többen érdeklődtek a csatlakozási lehetőségről.

„Célunk, hogy minél több településen felmérjük, milyen szakmákra van munkaerőpiaci igény; mi az, ami népszerű az érintettek körében, és mihez találunk partnereket helyben. Bízunk benne, hogy a finanszírozási háttér is adott lesz a program országos kiterjesztéséhez, akár már ősztől, hiszen minden jel szerint ez egy kiváló

második esély azoknak, akik nem találták meg a helyüket a hagyományos oktatási rendszerben.

Itt jogviszonyuk van, ösztöndíjat kapnak, piacképes végzettséget szerezhetnek, és felkelthetjük az érdeklődésüket akár egy teljes szakma elsajátítása iránt is” – fejtette ki Thaisz Miklós. A szakember hozzáfűzte, hogy a kísérleti programban mostanra megszerzett tudásukat és a kialakított jó gyakorlatokat örömmel osztják meg mindenkivel, aki lehetőséget lát a műhelyiskolai képzésben.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Kovács Bence

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria