A másik tanítvány te vagy – Tizenöt éves az Útkeresés Háza

Hazai – 2023. május 9., kedd | 17:17

Az Útkeresés Háza létrejöttének tizenötödik évfordulóját ünnepelték április 22-én Budapesten, a jezsuita rend Radvány utcai kertjében. Az útkeresés természetesen nem ház, nem is épület, sokkal inkább egy közös út, amelyet együtt járnak azok, akik azért indulnak el, hogy közelebb kerüljenek önmagukhoz és Istenhez. Az eseményről Hervai Pál írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Tizenöt éve fiatal felnőttek elhatározták, hogy egy lakóhelyre költöznek, és egy teljes évet szentelnek a belső útkeresésnek. Az Útkeresés Háza adott keretet ehhez számukra: a Szent Ignác-i lelkiség eszközeit, heti találkozókon önismereti, dramatikus gyakorlatokat, bevezetve őket a csöndbe és a szemlélődő imádságba; lelki kísérést is kaptak, ezenkívül szolgálati lehetőséget. Ez lett az útkeresés éve, amely segíti a közösség tagjait a mélyülő istenkapcsolat és a hiteles, szabadon megélt emberi kapcsolatok felé.

Az útkeresés célja, hogy a fiatalok a lelkiségi és önismereti témákkal való foglalkozás során felfedezzék belső erőforrásaikat, amelyekből meríteni tudnak az elköteleződés, pályaválasztás folyamatában, és megtalálják helyüket a világban.

A programot Bayer Róbertné Mária indította el segítőtársaival együtt. Egy év után úgy tűnt, hogy sokan szeretnék átélni ezt az útkeresést. Azóta minden évben meghirdetik az útkeresés évét, így évente tíz-húsz fiatal csatlakozik a programhoz. Az elmúlt tizenöt évben több mint háromszázan vettek részt az Útkeresés Háza különböző programjain, merítve abból a lelkiségből, amely az évek alatt kiforrott ebben a közösségben.

Az útkeresés éve mellett sokféle programot indítottak el: műhelyeket, imaalkalmakat, lelkigyakorlatokat; 2022-ben megszületett a kihívás éve programja is, amelyben a résztvevők a lelkiségi munka mellett a teremtésvédelem témáit és Ferenc pápa Laudato si' kezdetű enciklikáját gondolják végig, és építik be annak tanítását az életükbe.

A jubileumi ünnepen, április 22-én a Radvány utcai kertben gyűltek össze az egykori és jelenlegi útkeresők – több mint százan.

Délelőtt a korábbi csoportok tagjai találkoztak egymással. Volt, aki már gyermekeivel, családjával együtt érkezett. Lehetőségük nyílt beszélgetni, régi fotókat nézni, ruhákat csereberélni és a kert fái között imádkozni. Délután együtt eltáncolták az „útkeresés táncát”, amely erre az alkalomra született, egy tavalyi útkereső, Czikó Márti Muskotályi című dalának ütemére.

A flashmobot követő kerekasztal-beszélgetés során régebbi és újabb útkeresők idézték fel emlékeiket az együtt töltött idő tapasztalataiból: arról, hogyan csatlakoztak a közösséghez, mi formálta, érintette őket ebben az időszakban, és hogyan vitték tovább az útkeresés során megélt élményeket életük további szakaszába.

„Egy lelkigyakorlaton azt éltem át, hogy úgy voltam a természetben, mint Éva a paradicsomban” – mondta Horváth Anna, aki az elsők között kapcsolódott az Útkereséshez.

„Mi valahogy mind azért jöttünk az Útkeresésbe, mert az életünk nem úgy alakult, ahogy szerettük volna – mondta Lontay Dávid, aki a tavalyi csoportba járt. – Ezért tudunk őszinték lenni egymással.”

„Legyél szabad rá! Ez sokszor elhangzott közöttünk, és azóta fontos nekem ez a mondat” – tette hozzá Ignác testvér, aki jelenleg bencés szerzetesi közösségben él.

A kerekasztal-beszélgetés után workshopokon lehetett megismerni az Útkeresés lelkiségét. A műhelyek hívószavai ég, föld, mag, hegy, fény és szél voltak.

A résztvevőknek lehetőségük volt alkotni, teremtésvédelmi ösvényen járni, versek által inspirálódni, vakon járni.

A program kerti szentmisével zárult, amelyet Nagy Bálint SJ mutatott be.

Talán nem véletlen, hogy éppen az emmauszi tanítványok történetéből tanított számunkra, hiszen az emmauszi út is egyfajta útkeresés. A másik tanítvány valószínűleg te vagy

– mondta szentbeszédében Bálint atya, utalva arra, hogy csak az egyik tanítvány nevét ismerjük a történetben.

Akik az Útkeresés Házával kapcsolatba kerülnek, már másfél évtizede átélhetik azt, hogy Jézus melléjük szegődik az úton, türelmesen tanítja őket, és felismerhetik, amikor asztalhoz ül velük.

Fotó: Bodnár Patrícia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria