A roma holokausztra emlékezünk augusztus 2-án

Hazai – 2021. augusztus 2., hétfő | 17:30

Az 1944-es roma holokauszt, a pharrajimos és a 2009-es kislétai cigánygyilkosság évfordulójáról emlékezünk meg minden év augusztus másodikán, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján.

1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjjel Auschwitz-Birkenauban az SS-ek meggyilkolták az ott még életben lévő mintegy háromezer romát és szintit. Napra pontosan hatvanöt évvel később, 2009. augusztus 3-ának hajnalán kislétai házában sörétes puskával agyonlőtték Balog Máriát, és súlyosan megsebesítették akkor tizenhárom éves lányát. Ezt a bűncselekményt sorozatgyilkosok követték el, akik előzőleg már öt áldozattal végeztek.

Fahidi Éva a birkenaui haláltábor foglyaként tanúja volt annak, amikor 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradó éjszaka Birkenauban felgyújtották a cigány barakkot. A Sant’Egidio katolikus közösség 2018-as megemlékezésén elmondta, hogy 74 évvel ezelőtt a B láger lakójaként élte át, ami az E lágerben történt. A cigány rabok pontosan tudták, mi történik velük, mert korábban már megpróbálták elpusztítani őket, de akkor ellenálltak. Az augusztus 3-ára virradóra éjszaka sötétjében hirtelen világosság lett, kiabálás, kutyaugatás hallatszott, miközben elpusztították a láger lakóit.

Fahidi Éva elmondta:

Testvéremnek érzek minden cigányt, mert őseinket ugyanabban a kemencében égették el, ugyanabban a gázkamrában kellett meghalniuk. Ennél szorosabb kapocs nincs.”

Hozzátette, az a reménység él benne, hogy lesz annyi bölcsesség az emberiségben, mielőtt kiirtja önmagát, hogy belássa: csak egy út van, a gyűlöletmentes élet.

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria