A szociális intézmények dolgozóit köszöntötték Pécsen

Hazai – 2023. november 18., szombat | 16:41

A szociális munka napja alkalmából tartottak ünnepi rendezvényt a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal dísztermében november 16-án. Az ünnepi műsorral egybekötött eseményen, melyen Felföldi László pécsi megyéspüspök és Péterffy Attila, Pécs polgármestere is köszöntőt mondott, a szociális szférában dolgozókat köszöntötték.

A szociális munka egyidős az emberiséggel, hiszen – jó esetben – minden közösség és jóérzésű ember gondoskodik a betegekről és a rászorulókról. Míg korábban az egyházak végezték a szociális gondoskodást, ma már a települési, valamint a megyei önkormányzatok feladata a szociális ellátás megszervezése, melyben az állami résztvevők mellett az egyházi és civil szerepvállalás is jelentős.

Felföldi László pécsi megyéspüspök ünnepi beszédében köszönetét fejezte ki a szociális szférában dolgozóknak: „Azt a munkát és szolgálatot, amit önök végeznek, attól fontosabbat, értékesebbet és szükségesebbet senki nem tud ebben a világban üzenni és mondani” – fogalmazott a főpásztor.

A társadalom megbecsülésének jeleként 1997 óta ünneplik világszerte a szociális munka napját, mely a közvélemény figyelmét azokra irányítja, akik nap mint nap a rászorulókért dolgoznak. A statisztikák az egészségügyhöz, az időskorhoz, a gyermekneveléshez, a munkanélküliséghez, a lakhatáshoz és a társadalmi kirekesztettséghez kapcsolódóan tartják nyilván a szociális szférában dolgozókat, akik munkájukkal a népesség körülbelül egyharmadának ellátásához kapcsolódnak valamely területen.

A Pécsi Egyházmegye fenntartóként Pécsen és Vásárosdombón egy-egy gondozóotthont, Szekszárdon a RÉV szenvedélybetegek segítő szolgálatot, valamint Pécsen – a reggelit, meleg ebédet, tisztálkodási és mosási lehetőséget, gyógyszerosztást, szociális ügyekben szakszerű segítségnyújtást és kikapcsolódási lehetőségeket biztosító – nappali melegedőt, a Remény Házát működteti.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria