A Szűzanyával szövetségben segít az önállóvá vált baji karitászcsoport

Hazai – 2022. július 29., péntek | 9:48

2022 elején a Győri Egyházmegyei Karitász tatai csoportjának részeként működő baji csoport önálló segítő közösséggé fejlődött. Az alábbiakban a Varga Ferenc helyi plébánosról elnevezett csoport első félévi tevékenységének beszámolója olvasható, amelyet Sever Márta csoportvezető írt.

Önálló baji karitászcsoporttá válásunk szinte egy időben történt az ukrajnai háború kezdetével. Első nagyobb akciónk tehát ehhez a szomorú helyzethez kötődik: március közepén az egész falut sikerült megszólítanunk, és kétbusznyi adományt eljuttattunk Tarpára, ahová akkoriban nagy számban érkeztek menekültek.

Március végén több ukrán menekült családot helyeztek el Tatán. Mivel a velük kapcsolatos ügyintézés és minden egyéb feladat bonyolult és nehézkes volt, ellátásukból jelentősen kivettük a részünket. Igény szerint hetente vittük a részükre összegyűjtött adományokat; folyamatosan elláttuk őket tisztálkodási szerekkel, takarítószerekkel, tartós élelmiszerrel, bébiétellel, pelenkával, mosószerrel, játékokkal, iskolai eszközökkel, ruhával, ágyneművel és további adományokkal. Április 25-én, az ortodox húsvét idején egy hátizsáknyi édességet és játékot kaptak a menekült családok gyerekei. Március vége és június eleje között összesen kilenc alkalommal vittünk adományt számukra.

A családok sorsa jelenleg rendeződni látszik: dolgoznak, van fedél a fejük felett, biztonságban vannak.

Az utóbbi időszakban egyre több hírt lehetett arról hallani, hogy sokan visszamennek Ukrajnába, illetve hogy Kárpátalján jelenleg mennyire nehéz helyzetben vannak. Kovács Csaba Albert plébános atyával egyeztetve gyűjtést indítottunk a kárpátaljai szegények megsegítésére. A Kárpátaljai Családokért Egyesületen keresztül jutottunk el a Kárpátaljai Szent Márton Karitász Szent Erzsébet Karitászcsoportjához. Nagyon sok munkánk volt a gyűjtésben, szervezésben, pakolásban. Sikerült kétautónyi adományt összegyűjteni, és június 26-án Munkácsra elvinni. Az adakozás megszervezése és eljuttatása mindannyiunk számára hatalmas élmény volt.

Mindemellett nem feledkeztünk el saját helyi rászorulóinkról sem, akiket tartós élelmiszerrel támogatunk. Jelenleg 31 családdal vagyunk kapcsolatban; havonta 27-29 család jön hozzánk, akiket élelmiszerrel és ruhaneművel tudunk segíteni.

Májusban csoportunk szervezte a baji plébánián a Neked ajánljuk, Szűzanyánk címmel hetente tartott közös imádkozást, elmélkedést és litániát.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria